Aj tento mesiac vám prinášame recenziu výrobku, ktorý je u nás veľmi obľúbený, a poznajú ho všetky generácie. Reč je o kyslej smotane. Na trhu nájdete množstvo výrobkov, zvoliť štyri pre účely testu nebolo vôbec jednoduché. Do skúmanej vzorky sme zaradili zástupcu z kategórie “najobľúbenejších”, ale aj z menšej výroby či privátnu značku. Všetky kyslé smotany sú vyrobené na Slovensku. Ako to dopadlo?
Čo je smotana a ako sa vyrába?
Smotana je svojím zložením jednoduchý výrobok. Celý proces sa začína mliekom, ktoré okrem hlavnej zložky – vody – obsahuje aj tuk. Na to, aby vznikla smotana, je potrebné, aby sa zvýšila koncentrácia tuku v mlieku, čo sa robí procesom zvaným odstreďovanie. Tukové čiastočky sa počas odstreďovania oddelia od vody, vznikne tak mlieko obohatené o tuk. Smotana.
Typy smotán
Na pultoch predajní nájdete sladké aj kyslé smotany. Zväčša platí, že smotany s nižším obsahom tuku sú kyslé, tie s vyšším zasa sladké. Do sladkých smotán, ktoré sú zvyčajne určené na šľahanie, niektorí výrobcovia pridávajú aj zahusťovadlo, napr. karagénan, ktorý pochádza z morských rias.
Kyslé smotany disponujú percentom tuku najčastejšie v rozmedzí 12 – 16 %, ale pokojne môžete nájsť aj výrobky, ktoré sú mimo tohto rozmedzia. Na to, aby vznikla kyslá smotana, je potrebné do odstredeného (a zahusteného) mlieka pridať aj mikroorganizmy (smotanovú kultúru), vďaka ktorým sa výrobok sfermentuje, a získa svoju typicky kyslú chuť.
V našich domácnostiach sa bežne používajú aj smotany na šľahanie s vyšším obsahom tuku, zväčša to býva nad 30 %. Pri testovaní sa zameriavam na výrobky, ktoré nie je potrebné nijakým spôsobom upravovať, a preto som otestoval kyslé smotany.
Testovanie smotany
Testoval som štyri druhy kyslej smotany. Testovanie prebehlo naslepo, v miskách označených číslami. Medzi každou ochutnávkou som neutralizoval chuť v ústach čistou vodou a použil čistú lyžičku.
Testované druhy kyslej smotany pochádzajú od slovenských výrobcov, čo potvrdzujú aj údaje na obale. Pôvod mlieka však na žiadnom výrobku okrem jedného uvedený nebol. Žiadny z povinných údajov na obale nehovorí o pôvode základnej zložky. Testované smotany mali rôzne percentá tuku (viď tabuľka), bielu farbu a rôznu úroveň kyslosti, chuti a krémovosti.
Ako dopadol test kyslej smotany?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)