Minimum ovocia a množstvo aditív: TEST jahodových nanukov nemilo prekvapil. Odteraz kupuj len tento produkt

Reklama
Testovali sme jahodové nanuky. Zdroj: Peter Wetzler

Všetky testované výrobky pochádzajú z Českej republiky, z troch rôznych firiem. Množstvo cukru je uvedené na základe povinných údajov na obale, rozdiely boli však citeľné aj pri ochutnávaní.

Tabuľka výsledkov. Zdroj: Peter Wetzler

Zhrnutie

Víťaz testu, jahodový nanuk Mrož, obsahuje omnoho väčší percentuálny podiel jahôd v porovnaní s ostatnými testovanými nanukmi. To bolo pri teste citeľné aj počas slepej ochutnávke, a prejavilo sa to na výraznosti chuti.

Bol to zároveň jediný produkt, ktorý neobsahoval mliečnu zložku. Nanuk zvíťazil aj preto, lebo obsahoval najmenej ingrediencií – celkovo 10.

Na snímke testované jahodové nanuky. Zdroj: Peter Wetzler

Nanuk Jarka obsahoval ako prvú zložku “rekonštituované mlieko a výrobky z mlieka” a celkovo až 30 zložiek, aj preto sa umiestnil na poslednom mieste.

Jogurtový nanuk Hollandia obsahuje v jogurtovej zložke aj živé kultúry, tie sa v žiadnom inom výrobku nenachádzali.

Tradičný Míša obsahuje 22 % tvarohu, vďaka čomu aj 3,6 gramu proteínov, čo nie je veľa, je to však najviac zo všetkých testovaných vzoriek.

Víťaz s odretými ušami

Dôvodov, prečo ani jeden z výrobkov nezískal maximálny počet bodov, je viac. Nanuky obsahujú pomerne veľa ingrediencií, nachádzalo sa v nich pomerne veľa cukru, čo sa prejavilo aj na príliš sladkej chuti. Na ich obaloch sa nenachádzajú žiadne dodatočné informácie o pôvode jednotlivých ingrediencií.

Jahodovú zmrzlinu či jahodový sorbet si viete jednoducho pripraviť aj doma, a rozhodne bude obsahovať menej cukru aj zložiek. Stačí, keď mrazené ovocie starostlivo rozmixujete s troškou vody, čerstvej citrónovej alebo limetovej šťavy a cukru – a lahodný čerstvý a pomerne zdravý domáci sorbet, je na svete.

Testovali sme už aj slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.

Jahodové nanuky pre vás testoval Lokálžrawetz

Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.

Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie