Na zhadzovaní nadbytočných kilogramov sa podieľa aj dôležitá vláknina, ktorá zasýti a normalizuje zažívanie.
Pleť bude krajšia
Antioxidanty vo forme vitamínov pomáhajú aj v boji so starnutím kože. Šalátové uhorky pokožku účinne hydratujú a prispievajú tým k jej lepšej kvalite – či už ťa trápi akné, alebo začínajúce vrásky.
Ak budeš podlhovasté zelené plody konzumovať pravidelne, môžeš sa tešiť na pevnejšiu a mladšiu pleť.
Iste poznáš trik s kolieskami uhoriek na opuchnuté oči. Alebo spomínaš, ako si babička dávala uhorkové šupky na čelo a tvár? Vedela prečo! Vďaka upokojujúcej šťave, vitamínom a chladu, ktorý uhorky dobre zadržiavajú, pomôže pár kúskov tejto zeleniny pokožke viac ako kadejaká drahá maska. Práve tak fungujú aj na drobné popáleniny – výborne nasávajú horúčosť, čím uľavujú od bolesti aj opuchov.
Posilňuje kosti
Uhorky majú vysoký obsah vitamínu K – veľký bonus pre zdravie kostí. Dostatok vitamínu K v strave znižuje riziko zlomenín kostí a podporuje zdravú kostnú hmotu.
Ak je tvoja minerálna hustota kostí nízka, zvyšuje to riziko osteoporózy.
Kombinácia vitamínu K a vápnika v uhorkách poskytuje ďalšie výhody pre kosti. Vitamín K pomáha telu vstrebávať vápnik, základnú živinu pre budovanie a udržanie silných kostí.
Prestanú ťa bolieť ďasná
Trápi ťa začínajúci zápal ďasien? Vykašli sa na drahé prípravky a najskôr skús jesť šalátovú uhorku každý deň. Jej šťava totiž pomáha aj v boji s bolestivými či zapálenými ďasnami. A vďaka všetkým dôležitým látkam, ktoré obsahuje, účinkuje aj proti baktériám, ktoré spôsobujú nepríjemný dych.
Budeš mať zdravšie orgány
Uhorky prečisťujú obličky aj orgány odvádzajúce moč z tela a vyplavujú škodlivé látky z tkanív, preto sa odporúčajú ľuďom trpiacim dnou. Odvodňujúci účinok má kladný vplyv aj na krvný tlak.
Uhorky navyše obsahujú enzým erepsín, ktorý štiepi bielkoviny, zabíja baktérie a parazity. Údajne pomáha liečiť aj reumu a udržuje zdravé srdce a cievy. Odborníci ho spájajú aj s lepšou psychickou činnosťou a znížením únavy. Takže dôvodov, prečo zaradiť sviežu zeleninu do jedálnička čo najčastejšie, je skutočne viac ako dosť!
Chráni pred rakovinou
Uhorky obsahujú vysoké množstvo cucurbitacínu B (CuB) – prirodzene sa vyskytujúcej rastlinnej zlúčeniny, ktorá si získava pozornosť pre svoj účinok na rakovinové bunky. Nedávny výskum potvrdzuje, že CuB môže byť užitočný v boji proti rakovine pečene, prsníka, pľúc a prostaty. Ukazuje, že CuB môže pomôcť zastaviť rast rakoviny a prípadne zničiť rakovinové bunky.
A odložte tú škrabku! Šupky z uhoriek tiež pomáhajú pri prevencii rakoviny. Sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha znižovať zápchu a chráni pred rakovinou hrubého čreva.