Táto superpotravina pomáha pri chronických ochoreniach. Naše babky ju milovali

Reklama
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay, Unsplash/Yoav Aziz

Jesť zdravo a neustále mať zdravý pohyb je kľúčové. Medzi zdravé potraviny patrí rozhodne aj ovocie a v podstate je jedno aké. Toto je však nabité takými vitamínmi, že dokáže bojovať aj s chronickými ochoreniami!

Čerstvé aj sušené slivky obsahujú vlákninu a antioxidanty. Môžu pomôcť znížiť zápchu a prospieť vášmu celkovému zdraviu. Slivky sú mimoriadne výživné a ponúkajú množstvo zdravotných výhod.

Okrem vlákniny a antioxidantov obsahujú veľa vitamínov a minerálov, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko niekoľkých chronických ochorení. Slivky môžete konzumovať čerstvé alebo sušené. Sušené slivky alebo slivky sú známe tým, že zlepšujú niekoľko zdravotných problémov vrátane zápchy a osteoporózy.

1. Obsahujú veľa živín

Slivky a sušené slivky majú pôsobivo vysoký obsah živín. Okrem vlákniny a antioxidantov obsahujú viac ako 15 rôznych vitamínov a minerálov.

2. Sušené slivky a šťava zo sliviek môžu zmierniť zápchu

Sušené slivky a šťava zo sliviek sú dobre známe svojou schopnosťou zmierniť zápchu. Je to čiastočne spôsobené vysokým množstvom vlákniny v sušených slivkách. Jedna slivka má ií1 gram vlákniny.

Vláknina v sušených slivkách je väčšinou nerozpustná, čo znamená, že sa nezmiešava s vodou. Hrá úlohu pri prevencii zápchy tým, že pridáva objem do vašej stolice a môže urýchliť rýchlosť pohybu odpadu cez váš tráviaci trakt.

Sušené slivky a šťava zo sliviek navyše obsahujú sorbitol, čo je cukrový alkohol s prírodnými laxatívnymi účinkami.

Ukázalo sa, že konzumácia sušených sliviek je pri liečbe zápchy účinnejšia ako mnohé iné typy laxatív, ako je psyllium, čo je druh vlákniny často používaný na zmiernenie zápchy.

V jednej štúdii ľudia, ktorí konzumovali 50 gramov sušených sliviek každý deň počas troch týždňov, uviedli lepšiu konzistenciu a frekvenciu stolice v porovnaní so skupinou, ktorá konzumovala psyllium.

3. Slivky sú bohaté na antioxidanty

Slivky sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápal a chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Majú obzvlášť vysoký obsah polyfenolových antioxidantov, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie kostí a môžu pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb a cukrovky.

Niektoré štúdie v skutočnosti ukázali, že slivky obsahujú viac ako dvojnásobné množstvo polyfenolových antioxidantov ako iné obľúbené ovocie, ako sú nektárinky a broskyne.

Mnohé laboratórne štúdie a štúdie na zvieratách zistili, že polyfenoly v slivkách a slivkách majú silné protizápalové účinky, ako aj schopnosť predchádzať poškodeniu buniek, ktoré často vedie k chorobám.

4. Môžu vám pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi

Slivky majú vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri kontrole hladiny cukru v krvi.

Napriek pomerne vysokému obsahu uhľohydrátov sa nezdá, že by slivky po zjedení spôsobovali podstatné zvýšenie hladiny cukru v krvi. Pripisuje sa to ich potenciálu zvyšovať hladiny adiponektínu, hormónu, ktorý hrá úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi.

Okrem toho vláknina v slivkách môže byť čiastočne zodpovedná za ich účinky na hladinu cukru v krvi. Vláknina spomaľuje rýchlosť, akou vaše telo absorbuje sacharidy po jedle, čo spôsobuje, že hladina cukru v krvi stúpa postupne, a nie prudko.

5. Sušené slivky môžu podporovať zdravie kostí

Sušené slivky môžu byť prospešné pre zlepšenie zdravia kostí. Niektoré štúdie spájajú konzumáciu sliviek so zníženým rizikom oslabujúcich stavov kostí, ako je osteoporóza a osteopénia, ktoré sa vyznačujú nízkou hustotou kostí.

Ukázalo sa, že sušené slivky nielen zabraňujú strate kostnej hmoty, ale môžu mať aj potenciál zvrátiť stratu kostnej hmoty, ku ktorej už došlo.

6. Slivky môžu byť prospešné pre zdravie srdca

Pravidelná konzumácia sliviek môže mať ochranný vplyv na zdravie srdca. Slivky boli skúmané pre ich potenciál znižovať vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu, ktoré sú hlavnými rizikovými faktormi srdcových chorôb.

Zdá sa, že pozitívne účinky sliviek sú pravdepodobne spôsobené ich vysokým obsahom vlákniny, draslíka a antioxidantov.

Slivky sú veľmi výživné ovocie. Slivky sušené aj čerstvé sú výborným zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov.

Okrem toho majú niekoľko vlastností, ktoré môžu znížiť riziko mnohých chronických ochorení, ako je osteoporóza, rakovina, srdcové choroby a cukrovka.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie