Väčšina ľudí v Európe podľa WHO konzumuje príliš veľa soli a viac ako jeden z troch dospelých vo veku 30 až 79 rokov má hypertenziu, čo je lekársky termín pre vysoký krvný tlak. Vysoký príjem soli zvyšuje krvný tlak, ktorý je hlavným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení, ako sú infarkty a mŕtvice. Nová správa WHO/Európa s názvom „Opatrenia na soľ a hypertenziu“ požaduje integrovaný prístup na zníženie príjmu soli a zlepšenie detekcie a kontroly hypertenzie s cieľom chrániť zdravie ľudí.
Kardiovaskulárne ochorenia sú prevládajúcou príčinou invalidity a predčasných úmrtí v európskom regióne a spôsobujú viac ako 42,5 % všetkých úmrtí ročne. To znamená 10 000 úmrtí každý deň.
Podľa správy WHO/Európa majú muži v regióne takmer 2,5-krát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie ako ženy. Existuje aj geografické rozdelenie – pravdepodobnosť úmrtia mladých (30 – 69 rokov) na toto ochorenie je vo východnej Európe a strednej Ázii takmer päťkrát vyššia v porovnaní so západnou Európou.
„Kardiovaskulárnym ochoreniam a hypertenzii sa dá do značnej miery predchádzať – a sú kontrolovateľné,“ povedal Dr Hans Henri P. Kluge, regionálny riaditeľ WHO pre Európu. „Štyri milióny, ohromujúce číslo, je počet úmrtí spôsobených kardiovaskulárnymi ochoreniami každý jeden rok – predovšetkým u mužov, najmä vo východnej časti nášho regiónu WHO. Toto sú fakty, ale toto je niečo, čo môžeme zmeniť. Vieme, čo funguje, ale znova a znova sa nám nedarí implementovať prístupy založené na dôkazoch, čo vedie k neprijateľne vysokým úmrtiam, ktorým sa dá vyhnúť. Implementácia cielených politík na zníženie príjmu soli o 25 % by mohla do roku 2030 zachrániť približne 900 000 životov pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.“
Vysoká spotreba soli
Takmer všetky krajiny v európskom regióne (52 z 53) majú priemerný denný príjem soli nad odporúčanou maximálnou hodnotou odporúčanou 5 g (približne jedna čajová lyžička) denne.
Nadmerná konzumácia soli je hlavnou hnacou silou hypertenzie a následne úmrtí na srdcový infarkt, mŕtvicu a iné ochorenia srdca a ciev. Hlavným vinníkom je často reštauračné jedlo a spracované potraviny.
Regulácia množstva soli v spracovaných potravinách má potenciál na pozitívny vplyv na zdravie ľudí.
Vysoký krvný tlak
Vysoký krvný tlak je hlavným rizikovým faktorom smrti a invalidity v európskom regióne a spôsobuje takmer štvrtinu úmrtí a 13 % invalidity. Zvyčajne nemá žiadne príznaky, a ak zostane nekontrolovaná, môže mať potenciálne zničujúce následky, ako sú infarkty a mŕtvice. Európsky región má najvyššiu prevalenciu krvného tlaku na svete.