fbpx

Táto lacná superpotravina dokáže zlepšiť zdravie. Chráni pred vznikom rakoviny

Reklama
Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik.com.

Je dôležitým zdrojom bielkovín a vápnika, obsahuje vitamíny skupiny B, fosfor, draslík a horčík. Je plný prospešných baktérií, ktoré pomáhajú uľahčiť trávenie. V kombinácii so zeleninou, ako je napríklad brokolica, vytvára zdravú kombináciu, ktorá môže chrániť pred rakovinou. Hovoríme o jogurte, lacnej superpotravine, ktorá je mimoriadne prospešná, informuje portál Ncbi.

Rakovina hrubého čreva je tretím najčastejším nádorovým ochorením u mužov a žien na svete. Okrem genetickej predispozície či nízkej fyzickej aktivity vedci dlhodobo poukazujú na fakt, že k jej vzniku môže do veľkej miery prispievať aj nesprávne stravovanie.

Štúdia ukázala, že konzumácia jogurtu znižuje riziko vzniku tohto druhu rakoviny. Existuje niekoľko teórií o tom, akým spôsobom jogurt prispieva k zníženiu rizika. Vzniku nádorov podľa nich môžu zabraňovať zlúčeniny produkované probiotickými baktériami v jogurte. Ďalšou teóriou je znižovanie aktivity určitých enzýmov v čreve spomínanými baktériami.

Na potvrdenie toho, ako vlastne jogurt pred rakovinou chráni, je však podľa autorov potrebné vykonať ďalšie štúdie. Tak či tak, vedci odporúčajú jogurt konzumovať ako súčasť bežnej stravy.

Portál Forbes uviedol, že rakovina však nie je jediné ochorenie, pred ktorým nás jogurt pomôže ochrániť.  Vedci zistili, že zvýšená konzumácia jogurtu znižuje riziko cukrovky 2. typu. Pri iných mliečnych výrobkoch neboli zistené rovnaké výsledky.

Frank Hu, profesor výživy a epidemiológie tvrdí : „Mechanizmy, ktoré za týmto zistením stoja, nie sú v tejto chvíli dobre preskúmané. Jednou z hypotéz je, že probiotiká v jogurte môžu pomôcť zlepšiť citlivosť na inzulín a znížiť zápal. Túto hypotézu je však potrebné overiť v ďalších klinických štúdiách.“

Nie každý typ pomože

Typ jogurtu, ktorý konzumuješ, ovplyvňuje jeho účinky. Nesladené varianty, ako je prírodný jogurt alebo grécky jogurt, sa spájajú s pozitívnym vplyvom na zdravie vďaka prítomnosti probiotík bez prídavných látok. Pokiaľ ide o sladené jogurty, odborníci už dlho vyjadrujú obavy z obsahu cukru v jogurtoch, píše portál Bmj.com. Ak teda plánujeme nakupovať jogurty, mali by sme zaradiť tie s vyšším obsahom živých baktérii a s vysokým obsahom bielkovín.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie