Taliansky gigant Ferrero oznámil novinku. Pre Slovákov bude dostupná už na jeseň

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK, FACEBOOK/Nutella

Výrobca Nutelly sa chystá uviesť na trh rastlinnú verziu svojej populárnej lieskovoorieškovej nátierky. Talianska spoločnosť Ferrero zatiaľ neprezradila, akou prísadou v obľúbenej pochúťke nahradí sušené mlieko, ktoré je súčasťou klasickej receptúry. Ale vieme, že Slováci si ju budú môcť nájsť v obchodoch už od jesene, píše startitup.sk.

Podľa talianskych médií firma predstavila novinku na veľtrhu na Sardínii. Ako informuje Denník N, nový variant Nutelly by mal byť dostupný pre Slovákov v obchodov už na jeseň. Ferrero čelí dlhodobo kritike za používanie palmového oleja v klasickej Nutelle, ktorá sa vyrába už 60 rokov.

Pestovanie palmy olejnej vedie k rozsiahlemu odlesňovaniu dažďových pralesov, čo ohrozuje biodiverzitu. Týždenník Der Spiegel uvádza, že aj rastlinná verzia Nutelly bude obsahovať palmový olej.

Obľúbená pochúťka po celom svete

Krémová nátierka z lieskových orieškov a kakaa, si získala srdcia ľudí po celom svete. Jej sladká a lahodná chuť robí z raňajok, desiaty či dezertu hneď o niečo príjemnejší zážitok. Ale ako Nutella vznikla, z čoho sa vyrába a kto ju vyrába? Pozrime sa na jej sladkú históriu.

Predchodcom Nutelly bola Gianduja, čokoládová tyčinka s lieskovými orechmi, ktorú v roku 1863 vynašiel taliansky cukrár Michele Ferrero v meste Alba v Piemontsku. Gianduja bola pôvodne určená pre kráľovskú rodinu Sardínie a rýchlo si získala popularitu medzi talianskymi aristokratmi.

Lieskovce, kakao a palmový olej

V roku 1940 Piero Ferrero, syn Micheleho, vylepšil receptúru Gianduje a vytvoril krémovú verziu, ktorú nazval Pasta Gianduja. Táto krémová verzia sa neskôr premenovala na Nutellu a v roku 1964 sa začala predávať v sklenených nádobách.

Hlavnými zložkami Nutelly sú lieskové orechy, kakao, cukor a palmový olej. Lieskové orechy pochádzajú prevažne z Turecka a Talianska, kakao z Afriky a palmový olej z Indonézie a Malajzie. Okrem týchto hlavných surovín Nutella obsahuje aj sušené mlieko, lecitín a vanilkový extrakt.

Nutellu vyrába talianska spoločnosť Ferrero, ktorá je známa aj vďaka svojim cukrovinkám Ferrero Rocher, Kinder Bueno a Tic Tac. Ferrero je rodinná firma, ktorú v roku 1946 založil Pietro Ferrero. Dnes je Ferrero jedným z najväčších výrobcov sladkostí na svete a Nutella patrí medzi jej najobľúbenejšie produkty.

Nutella sa v priebehu rokov stala predmetom kontroverzií kvôli vysokému obsahu cukru a palmového oleja. Niektorí kritici poukazujú na to, že palmový olej je nezdravý a jeho pestovanie vedie k odlesňovaniu dažďových pralesov. Napriek kritike si Nutella zachováva obrovskú popularitu a je milovaná ľuďmi v rôznych kútoch sveta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie