S príchodom jari sa príroda prebúdza k životu a s ňou prichádza aj ideálny čas na zmenu stravovacích návykov. Po zimnom období, kedy sme často siahali po ťažších potravinách, je jarná sezóna ako stvorená na čerstvé a výživné dobroty. Ako prispôsobiť náš jedálniček, ktoré potraviny by nemali chýbať v tanieroch a aký je správny prístup k veľkonočným sladkostiam?
Užitočné rady a triky prezradila v rozhovore pre magazín Pluska nutričná špecialistka Markéta Veverková zo spoločnosti Nestlé.
Zelenina na jar: Čo zaradiť do jedálničkov?
Jarná sezóna je plná čerstvej zeleniny, ktorá je nielen chutná, ale aj mimoriadne výživná. „Jar je obdobím, keď máme prístup k čerstvým potravinám, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály. To je ideálny čas na to, aby sme (nielen) detský jedálniček obohatili o zeleninu, ako je špargľa, reďkovky, fenikel či jarná cibuľka,“ odporúča Markéta Veverková. Zelenina, ktorá je v sezóne, obsahuje viac živín ako mrazené či sušené varianty, preto je dobré ju zaradiť do stravy čo najčastejšie.
„Jarná zelenina je nielen chutnejšia, ale aj plná minerálov, ktoré nám pomáhajú regenerovať po zime a pripraviť telo na teplejšie dni,“ dodáva odborníčka.
Vitamín D a vápnik: Kľúčové živiny pre zdravý rast
Aj keď začíname pociťovať slnečné dni, odborníčka zdôrazňuje, že vitamín D je napríklad pre deti stále veľmi dôležitý, najmä v súvislosti s podporou vstrebávania vápnika, ktorý je nevyhnutný pre silné kosti. „Vitamín D nájdeme v tučných rybách, ako je losos, ale aj vaječných žĺtkoch, ktoré sú pre deti veľmi prospešné. Vápnik, ktorý je kľúčový pre zdravý vývoj kostí, sa nachádza v mliečnych výrobkoch a niektorých druhoch zeleniny, ako je špenát a kel,“ vysvetľuje.
Ktoré jarné potraviny by nemali chýbať v jedálničku?
Jar nám ponúka množstvo rôznych druhov zeleniny, ktoré sú ideálne na obohatenie každodenných jedál. „Medzi typické jarné potraviny patrí špargľa, mrkva, hrášok, artičoky či kaleráb. Rebarbora je tiež skvelým prídavkom, najmä na sladké dezerty,“ hovorí odborníčka. „Ak sa náhodou nedostanete k čerstvej sezónnej zelenine, neznamená to, že by ste mali zeleninu vynechať. Akákoľvek zelenina je lepšia než žiadna,“ dodáva.
Vajcia: Nezabudnite na túto výživnú potravinu počas jarných sviatkov
Väčšina z nás má počas Veľkej noci na tanieri vajíčka, no Markéta Veverková zdôrazňuje, že vajcia sú skvelým zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje. „Vajcia sú bohaté na bielkoviny a vitamíny A, D, E a B. Tieto vitamíny sú dôležité nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Okrem toho žĺtok obsahuje zdravé tuky, ktoré podporujú vstrebávanie vitamínov,“ vysvetľuje nutričná špecialistka.
A čo sa týka obáv zo zvýšeného cholesterolu? Odborníčka uisťuje, že je to mýtus: „Najnovšie štúdie ukazujú, že to nie je cholesterol v žĺtkoch, ktorý spôsobuje problémy s hladinou cholesterolu v krvi, ale nadmerná konzumácia živočíšnych tukov a údenín.“
Ako vyvážiť sladkosti v detskom jedálničku
Veľkonočné sviatky sú neodmysliteľne spojené so sladkosťami, ale odborníčka odporúča prístup s mierou. „Je úplne v poriadku si pochutnať na čokoláde, ak to robíme s mierou. Dôležité je naučiť deti správne porcie a povedať im, že sa môžu o sladkosti podeliť s ostatnými,“ hovorí.
Okrem toho, ak deti radi konzumujú sladkosti a fast food, nutričná špecialistka radí, aby sme sa nesústredili na zakazovanie, ale skôr na edukáciu. „Vysvetlite deťom, čo potraviny obsahujú a že ak si niečo sladké doprajú, mali by dbať aj na pohyb a vyvážený jedálniček počas dňa,“ odporúča.
Bylinky ako jarný bonus: Ako ich využiť v kuchyni?
Jarné mesiace prinášajú aj bohatú úrodu bylín, ktoré môžeme využiť na ochutenie jedál. „Bylinky sú nielen skvelým doplnkom chutí, ale aj bohatým zdrojom vitamínov a antioxidantov. Fantázii sa medze nekladú – bazalka je skvelá k paradajkám, tymian sa hodí k pečeným zemiakom a levanduľa výborne vynikne v dezertoch,“ hovorí odborníčka.
Pestovanie vlastných bylín môže byť tiež skvelou rodinnou aktivitou, ktorá deti naučí zodpovednosti. „Deti sa naučia, ako sa staráme o potraviny, ktoré konzumujeme, a získajú lepší vzťah k prírode,“ dodáva na záver.