Komplexná metaanalýza zverejnená v apríli 2025 v časopise Nutrients odhalila dôležité spojenie medzi hladinou vitamínu D a rizikom kolorektálneho karcinómu (rakoviny hrubého čreva). Štúdia, ktorá zahŕňala 50 výskumov a viac ako 1,3 milióna účastníkov, ukázala, že ľudia s dostatočnou hladinou vitamínu D mali o 58 % nižšie riziko vzniku tejto formy rakoviny.
Kolorektálny karcinóm: Rastúca hrozba
Kolorektálny karcinóm je jednou z najbežnejších foriem rakoviny na svete. Každoročne je diagnostikovaných približne 1,2 milióna nových prípadov, pričom tento typ rakoviny je druhý najčastejší u mužov a tretí u žien, ako uvádza Eating Well. Vzhľadom na vysokú prevahu tohto ochorenia je nevyhnutné identifikovať rizikové faktory, ktoré možno ovplyvniť a ktoré môžu slúžiť ako nástroje v prevencii. Informuje o tom portál Pravda.
Úloha vitamínu D pri prevencii rakoviny
Metaanalýza, ktorá bola vykonaná na základe dôkladného preskúmania viac ako 50 štúdií, preukázala silný ochranný účinok vitamínu D proti kolorektálnemu karcinómu. Tento vitamín je kľúčový pre potláčanie rastu rakovinových buniek, podporu apoptózy (programovanej bunkovej smrti) a zníženie zápalu v črevách. Tieto mechanizmy sú považované za hlavné dôvody, prečo vyššia hladina vitamínu D znižuje riziko vzniku kolorektálnej rakoviny.
Zaujímavé výsledky priniesla aj dlhodobá Nurses‘ Health Study z USA, ktorá ukázala, že ženy s najvyšším príjmom vitamínu D mali až o 58 % nižšie riziko CRC v porovnaní s tými, ktoré mali najnižší príjem vitamínu D.
Dôkazy z ďalších štúdií
Ďalšie štúdie potvrdili význam vitamínu D pri prevencii kolorektálneho karcinómu. Iowa Women’s Health Study a PREDIMED a štúdia zo Španielska ukázali, že vysoký príjem vitamínu D a vápnika vedie k zníženiu rizika CRC o približne 50 %. Kanadská štúdia s 1 409 účastníkmi zase zistila, že suplementácia vitamínu D znížila pravdepodobnosť vzniku polypov o 33 % a výrazne obmedzila riziko vývoja vysoko rizikových lézií.
Nedostatok vitamínu D: Celosvetový problém
Nedostatok vitamínu D je celosvetovo rozšírený problém, ktorý postihuje až 50 % populácie. Medzi rizikové faktory patria obmedzené vystavovanie sa slnečnému žiareniu, tmavší typ pokožky, vyšší vek a niektoré chronické ochorenia. Na udržanie optimálnej hladiny vitamínu D je preto dôležité venovať pozornosť rôznym faktorom, ako je pravidelný pobyt na slnku, konzumácia potravín bohatých na vitamín D (napríklad mastné ryby, vaječné žĺtky či obohatené mliečne výrobky), ako aj doplnky výživy.
Možnosti prevencie
Pre zabezpečenie optimálnej hladiny vitamínu D je vhodné pravidelne monitorovať jeho hladinu prostredníctvom krvných testov a konzultovať prípadné doplnky výživy s lekárom. Tým sa zamedzí predávkovaniu, ktoré by mohlo viesť k nežiaducim vedľajším účinkom.
Potrebný ďalší výskum
Hoci sú výsledky týchto štúdií sľubné, autori varujú, že je potrebný ďalší výskum. Najmä rozsiahle randomizované klinické štúdie by mohli určiť optimálne dávkovanie vitamínu D a lepšie objasniť mechanizmy, prostredníctvom ktorých tento vitamín ovplyvňuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.