fbpx

Šupky z melóna už nevyhodíš! Priprav si z nich fantastický džem

Reklama
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Floh Keitgen, Yulia Khlebnikova

Ingrediencie:

  • 1 kg melónových šupiek (bez zelenej vonkajšej kôry a červenej dužiny)
  • 800 g cukru
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru (nemusí byť)
  • 500 ml vody

Postup:

1) Melónové šupky dôkladne umy a odstráň zelenú vonkajšiu kôru a červenú dužinu. Zvyšné biele časti nakrájaj na malé kocky.

2) Vlož nakrájané šupky do hrnca s vodou a priveď do varu. Var asi 10 minút, potom šupky sceď.

3) Do hrnca daj scedené šupky, cukor, citrónovú šťavu a kôru, a keď chceš, ochuť strúhaným zázvorom. Pridaj 500 ml vody a zmes priveď do varu.

4) Nechaj zmes variť na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, kým šupky nezmäknú a zmes nezhustne do konzistencie džemu. Občas premiešaj, aby sa džem nepripaľoval.

Počas varenia džemu si priprav poháre, ktoré dôkladne sterilizuješ v horúcej vode alebo v rúre. Plnenie je už hračka a hotový džem nalej do sterilizovaných pohárov, ihneď uzavri a otoč hore dnom, aby sa vytvorilo vákuum.

Pri dlhšom skladovaní sa neotvorené sterilizované poháre nechajú na chladnom, tmavom mieste (napríklad v špajze), a takto uskladnené vydržia po dobu jedného roka. Pokiaľ si fľašu s džemom už otvoril, uchovaj v chladničke a nezabudni spotrebovať do 2-3 týždňov.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie