Ingrediencie:
- 1 kg melónových šupiek (bez zelenej vonkajšej kôry a červenej dužiny)
- 800 g cukru
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 1 lyžica strúhaného zázvoru (nemusí byť)
- 500 ml vody
Postup:
1) Melónové šupky dôkladne umy a odstráň zelenú vonkajšiu kôru a červenú dužinu. Zvyšné biele časti nakrájaj na malé kocky.
2) Vlož nakrájané šupky do hrnca s vodou a priveď do varu. Var asi 10 minút, potom šupky sceď.
3) Do hrnca daj scedené šupky, cukor, citrónovú šťavu a kôru, a keď chceš, ochuť strúhaným zázvorom. Pridaj 500 ml vody a zmes priveď do varu.
4) Nechaj zmes variť na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, kým šupky nezmäknú a zmes nezhustne do konzistencie džemu. Občas premiešaj, aby sa džem nepripaľoval.
Počas varenia džemu si priprav poháre, ktoré dôkladne sterilizuješ v horúcej vode alebo v rúre. Plnenie je už hračka a hotový džem nalej do sterilizovaných pohárov, ihneď uzavri a otoč hore dnom, aby sa vytvorilo vákuum.
Pri dlhšom skladovaní sa neotvorené sterilizované poháre nechajú na chladnom, tmavom mieste (napríklad v špajze), a takto uskladnené vydržia po dobu jedného roka. Pokiaľ si fľašu s džemom už otvoril, uchovaj v chladničke a nezabudni spotrebovať do 2-3 týždňov.