Superpotravina, ktorá v skutočnosti nie je super? Obľúbený pokrm môže črevám poriadne uškodiť

ovsená-kaša
Ilustračné foto, Zdroj: Freepik/senivpetro, rawpixel.com
Reklama

Za uplynulé roky sa jedna potravina ustálila v jedálničku ľudí, ktorí sa orientujú na zdravú výživu. Niektorí ľudia po jej konzumácii môžu pociťovať nadúvanie a iné problémy.

Za uplynulé roky sa jedna potravina ustálila v jedálničku ľudí, ktorí sa orientujú na zdravú výživu. Pripravujú si z nej raňajkové kaše, nápoje či ich konzumujú vo forme tyčiniek.

Môže narúšať vstrebávanie minerálov

Je ospevovaný ovos skutočne superpotravinou, ako naznačujú výživové trendy? Ako píše portál Green, ovos je bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Najčastejšie zmieneným pozitívom je rozpustná vláknina zvaná betaglukán, ktorá dokáže pomôcť znížiť cholesterol a stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Nie všetky vlákniny sú rovnaké a nie každý organizmus na ne reaguje rovnako. Časť vlákniny v ovse podstupuje v hrubom čreve proces fermentácie, čo môže u mnohých ľudí viesť k nadúvaniu či plynatosti, najmä, ak máte citlivejší tráviaci systém.

Jedným z najväčších problémov ovsa je kyselina fytová. Ide o prírodnú rastlinnú zlúčeninu, ktorá môže narúšať vstrebávanie minerálov, ako je železo, zinok, vápnik a horčík.

Kyselina fytová je pôvodne obranným mechanizmom rastlín, ktorý pomáha chrániť semená pred predčasným klíčením. V črevnom trakte človeka má však iný účinok. Ak konzumujeme príliš veľa ovsa, kyselina fytová môže prispieť k rozvoju nutričných nedostatkov, pokiaľ naša strava už nie je medzitým dostatočne pestrá alebo výživná.

Jedným zo spôsobov ochrany pred kyselinou fytovou je namáčanie alebo fermentácia ovsa, avšak ovsené vločky a výrobky z nich zakúpené v obchode podliehajú takýmto procesom len zriedka.

(Bez)lepkový ovos

Samotný ovos je bezlepkový, ale počas spracovania je často kontaminovaný pšenicou, jačmeňom alebo ražou. Ide o produkty, ktoré obsahujú lepok, a preto pre ľudí s citlivosťou na lepok a celiakiou to môže spôsobiť zápal a poškodenie čriev.

Okrem toho ovos obsahuje bielkovinu zvanú avenín, ktorá je štrukturálne podobná lepku a môže tiež spôsobiť problémy niektorým citlivým jedincom. Vybrané výskumy naznačujú, že 10 až 15 percent pacientov s celiakiou reaguje negatívne na avenín, aj keď je ovos technicky označený ako „bezlepkový“.

Mnoho ľudí po konzumácii ovsa pociťuje nadúvanie, plynatosť, zápchu alebo hnačku. Toto je bežné najmä u ľudí s IBS (syndróm dráždivého čreva).

Ovos má stredne vysoký obsah FODMAP (skupina fermentovateľných uhľohydrátov), ​​čo znamená, že môže u niektorých ľudí prispievať k tráviacim ťažkostiam. Betaglukánová vláknina, ktorá je propagovaná ako zdravá, môže zase spôsobiť podráždenie čriev najmä po konzumácii veľkých množstiev.

Veľkú časť popularity ovsa poháňa marketing. Potravinársky priemysel rád označuje ovos za „superpotravinu“, pričom menej sa hovorí o zrovna nie príjemných účinkoch.

Ovsené produkty ako ovsené vločky, granola či ovsené vločky sú často obohatené o cukor, arómy a prísady, ktoré potláčajú ich pôvodnú nutričnú hodnotu a zároveň sa tvária ako zdravé.

Ovos môže byť pre niektorých ľudí v malých množstvách prospešný, ale na základe vyššie uvedeného sa mu v určitých prípadoch oplatí vyhnúť:

  • ľuďom, ktorí sú citliví na lepok alebo celiatici, pretože aj „bezlepkový“ ovos môže byť problematický kvôli avenínu
  • ľudia s IBS alebo citlivosťou na trávenie: fermentácia ovsa môže viesť k nadúvaniu a kŕčom
  • ľudia s nedostatočnou výživou, keďže kyselina fytová bráni vstrebávaniu minerálov
    ľudia s autoimunitnými ochoreniami: niektoré teórie naznačujú, že proteíny v ovse môžu stimulovať imunitnú odpoveď

Ovos nepochybne obsahuje prospešné živiny, no celkový obraz zahŕňa aj negatívnu stránku. Na základe týchto informácií sa každý jedinec môže rozhodnúť, či bude pokračovať v konzumácii ovsa, alebo zváži zdravšie alternatívy, ako je proso, pohánka alebo quinoa.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie