Potraviny, ktoré radšej nechaj v regáli
Výskumníci dlhodobo považujú za najhoršie hotové výrobky pripravené na okamžitú konzumáciu z mäsa, hydiny a morských plodov. Ďalej sú to umelo alebo cukrom sladené nápoje, ako rôzne sladké nealkoholické nápoje alebo ultraspracované raňajkové jedlá a dezerty na báze mlieka. Tieto potraviny však môžeš veľmi ľahko nahradiť.
Spracované mäso
V roku 2015 uviedla Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny spracované mäso ako karcinogény, podobné tabaku či alkoholu. Andrew Isaac, odborník na výživu, upozorňuje na súvislosť medzi konzumovaním spracovaného červeného mäsa a vznikom rakoviny. Nugetky, hotdogy či šunky, patriace medzi reštrukturované mäsové výrobky, bývajú často vyrábané z mäsových pást v kombinácii s rôznymi prísadami. Vhodnejšou alternatívou je nespracované mäso alebo organické výrobky bez chemických prísad.
Sladené nápoje
Výskum z Harvardu odhalil súvis medzi pravidelnou konzumáciou sladených nápojov a zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení. Pitie napr. coly a energetických nápojov vedie k problémom s pečeňou, cukrovke 2. typu a poškodeniu zubov. Zdravšou alternatívou je v tomto prípade perlivá voda s nesladeným sirupom.
Raňajkové cereálie
Hoci bývajú raňajkové cereálie často prezentované ako zdravé a bohaté na vlákninu, odborníci ich zaraďujú medzi najhoršie ultraspracované potraviny. Isaac upozorňuje, že aj naoko zdravé cereálie obsahujú emulgátory, umelé farbivá a príchute. Lepšie bude, ak namiesto toho zvolíš celozrnné cereálie s nízkym obsahom tuku, cukru a soli.
Čipsy a sladkosti
Nadmerný príjem soli v priemyselne spracovaných potravinách súvisí so vznikom kardiovaskulárnych ochorení, napríklad hypertenzie. Emulgátory a konzervačné látky môžu narušiť zdravú črevnú mikroflóru a podporujú zápalové procesy v tele. V tomto prípade radšej siahni napríklad po domácich pukancoch alebo čipsoch z pravých zemiakov a pred olejom zo semien pri príprave uprednostni olej olivový.