Pri najbližšom nákupe v supermarkete by si si mal radšej rozmyslieť, či tieto potraviny vhodíš do košíka. Portál startitup uvádza zoznam štyroch potravín, ktoré nová štúdia zameraná na ultraspracované potraviny označila za negatívne ovplyvňujúce naše zdravie.
Väčšinu z týchto potravín obľubuje mnoho Slovákov a často si nájdu cestu do našich nákupných košíkov. Obzvlášť tak v letnom období, kedy nesmú chýbať na žiadnej grilovačke. Tieto 4 potraviny sú však podľa najnovšej štúdie horšie, ako fajčenie.
Svoje zistenia prezentovali vedci na júlovom stretnutí Americkej spoločnosti pre výživu. Výskum, ktorý sledoval viac ako pol milióna dospelých po dobu troch desaťročí, priniesol alarmujúce výsledky. Vedúca autorka štúdie Dr. Erikka Loftfieldová z Národného onkologického ústavu upozornila na súvislosť medzi zvýšenou konzumáciou ultraspracovaných potravín a nárastom celkovej úmrtnosti vrátane úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia a diabetes. „Naše zistenia naznačujú nepriaznivý vplyv ultraspracovaných potravín na zdravie a dĺžku života,“ uviedla Loftfieldová.
Výskumníkom sa podarilo identifikovať aj konkrétne typy potravín, ktoré vykazovali silnú koreláciu s negatívnymi zdravotnými dôsledkami. Medzi podskupiny s najvýraznejším spojením s rizikom úmrtnosti patrí vysoko spracované mäso a nealkoholické nápoje. Tieto zistenia taktiež nie sú ojedinelé.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)