Reštaurácia v Tatranskej Štrbe sa ocitla v centre škandálu po tom, čo Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) odhalila, že servírovala jedlá z mäsa chráneného medveďa hnedého. Tento šokujúci prípad, ktorý na Slovensku nemá obdobu, vyvolal pobúrenie ochranárov aj verejnosti.
Medvedí guláš a nátierka z medvedích škvariek
Podľa TASR, ktorá sa odvoláva na výsledky vyšetrovania SIŽP, užívateľ poľovného revíru v obci Pribylina (okres Liptovský Mikuláš) predal reštaurácii v Tatranskej Štrbe 60 kilogramov mäsa medveďa hnedého. Toto mäso reštaurácia použila na prípravu jedál, ktoré boli zahrnuté v dennej ponuke – medzi nimi napríklad medvedí guláš či nátierka z medvedích škvariek.
Je neprípustné, aby sa na Slovensku predávalo mäso chráneného druhu, akým je medveď hnedý. Ide o porušenie zákona aj európskeho nariadenia, vysvetľuje Slovenská inšpekcia životného prostredia.
Zakázaný obchod a hroziace pokuty
Predaj aj kúpa mäsa z medveďa hnedého sú na základe pravidiel Európskej únie prísne zakázané. SIŽP už avizovala, že voči užívateľovi poľovného revíru, ktorý mäso predal, ako aj reštaurácii, ktorá ho kúpila a podávala, začne správne konanie. Pokuty sa budú týkať oboch subjektov, hoci konkrétna výška zatiaľ nebola zverejnená.
Pavol Hurajt, majiteľ a prevádzkovateľ koliby Žerucha, známy aj ako bývalý biatlonista a olympijský medailista, však obhajoval, že mäso bolo získané legálne prostredníctvom poľovníckej organizácie a že všetky potrebné povolenia boli v poriadku. Napriek tomu, po týchto diskusiách sa rozhodli pokrmy z ponuky stiahnuť.
Podozrenia z kontaktov s TANAP-om
Na tento škandál upozornila ešte v novembri iniciatíva My sme les, ktorá tvrdila, že mäso reštaurácia údajne získala cez kontakty na Správe Tatranského národného parku (TANAP). Tieto obvinenia však Správa TANAP-u jednoznačne odmietla.