ŠOKUJÚCE výsledky štúdie: TÁTO potravina urýchľuje STARNUTIE buniek

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Nadine Primeau, Joanna Kosinska

Teraz vieme, že zrýchlené biologické starnutie je jedným z mnohých spôsobov, ako nadmerný príjem cukru ovplyvňuje zdravú dlhovekosť,“ dodala Epel.

Odstránenie 10 gramov pridaného cukru z denného jedálnička môže podľa vedcov v priebehu času znížiť biologický vek až o 2,4 mesiaca. Vysoká hladina cukru v krvi môže poškodzovať bunky a viesť k chronickému zápalu, čo je spojené so srdcovými ochoreniami, cukrovkou, ochorením pečene a rakovinou.

Dopady na verejné zdravie

Nadmerná konzumácia cukru tiež prispieva k obezite, ktorá je v USA veľkým problémom verejného zdravia, a spôsobuje kazenie zubov. Výsledky tejto štúdie boli publikované v JAMA Network Open a upozorňujú na dôležitosť obmedzenia pridaného cukru v strave.

Ďalšia štúdia, ktorá bola zverejnená v rovnaký deň, naznačuje, že vegánska strava počas ôsmich týždňov môže spomaliť biologické starnutie. Jedným z dôvodov môže byť nižší kalorický príjem a úbytok hmotnosti, čo môže mať pozitívny vplyv na bunky.

Tieto zistenia sú súčasťou výskumov vedených Stanford Medicine, ktoré skúmajú zdravotné výsledky jednovaječných dvojčiat. Niektoré z týchto výskumov sú predstavené aj v dokumentárnej sérii Netflixu „You Are What You Eat“.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie