Nie je tajomstvom, že nadmerná konzumácia cukru je škodlivá. Výskumníci z University of California, San Francisco (UCSF) teraz tvrdia, že každým gramom pridaného cukru naše bunky starnú rýchlejšie, aj keď jeme inak zdravo. Píše o tom New York Post.
Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) odporúča denne neprijímať viac ako 50 gramov pridaného cukru. Pre porovnanie, jedna mliečna čokoláda obsahuje približne 25 gramov a plechovka limonády obsahuje okolo 39 gramov cukru.
V štúdii UCSF bolo zistené, že priemerný denný príjem cukru u 342 žien zo severnej Kalifornie bol 61,5 gramov. Väčšina účastníčok mala okolo 40 rokov. Vedci sa však zamerali na ich biologický vek, ktorý je ovplyvnený genetikou a životným štýlom, vrátane stravy a pohybu, a môže sa líšiť od chronologického veku.
Cukor urýchľuje starnutie buniek
Výsledky štúdie naznačujú, že aj keď je cukor súčasťou inak zdravej stravy, jeho konzumácia urýchľuje biologické starnutie. Vedecký tím pod vedením Elissy Epel, profesorky z UCSF, potvrdil, že vysoké množstvo pridaného cukru zhoršuje metabolické zdravie a môže spôsobiť predčasné choroby.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)