Na slovenskom trhu nájdeme množstvo druhov olejov, ktoré sa dajú všestranne využiť. Najobľúbenejší je olivový olej, ale poznáme aj tekvicový, sezamový a ľanový. Menej ľudí však pozná olej z vlašských orechov. Ten vyniká svojimi zdraviu prospešnými účinkami.
Ako informuje portál Healthshots.com, jeho vplyv pocítime na zdraví srdca, znížení hladiny cukru, ale aj na vlasoch, pletí či kognitívnych schopnostiach.
Srdce
Portál tvnoviny.sk informuje, že olej z vlašských orechov má veľmi dobrý vplyv na zdravie srdca. Pomáha znižovať zlý cholesterol, ktorý upcháva cievy. Zároveň zvyšuje ten dobrý, ktorý pomáha pri odstraňovaní povlakov z nich.
Mozog
Tento olej má priaznivý účinok aj na pamäť, náladu a naše kognitívne funkcie. Je prospešné užívať ho ako prostriedok proti „starnutiu mozgu“. Okrem toho pomáha znižovať riziko prepuknutia Alzheimerovej choroby či demencie.
Zníženie zápalu
Olej z vlašských orechov pomáha aj pri chronických zápaloch.
Chudnutie
Vhodné množstvo oleja pomáha v snahe o reguláciu hmotnosti. Má pomôcť pri kontrole chuti do jedla, čím nám pomôže vybrať si to zdravšie.
Hydratácia
Rovnako nápomocný je i pri starostlivosti o pleť. Olej pôsobí ako prirodzený zvhlčovač a pomáha udržiavať pleť hydratovanú.
Spomalenie starnutia
Orechový olej je prírodným antioxidantom, a tak pomáha bojovať proti prejavom starnutia na pleti. Chráni pokožku pred voľnými radikálmi, ktoré vedú k jemným vráskam.
Vlasy
Rovnako prospeje i vlasom. Vaše vlasy vyživí a podporí ich ďalší rast. Taktiež im dodá lesk a pomôže proti lámavosti.
Konzumácia oleja
Orechový olej je možné použiť ako základ omáčok a zálievok do šalátov. Okrem toho sa dá využiť v marináde na mäso. Použiť ho vieme aj pri pečení alebo v smoothie.
Aj v tomto prípade však treba myslieť na to, že všetkého veľa škodí. Nadmerná konzumácia oleja môže viesť k ťažkostiam s trávením či k zvýšeniu telesnej hmotnosti. Odporúča sa konzumovať maximálne štyri lyžičky oleja denne.