A čo je, naopak, pre nich najkomplikovanejšie?
Trochu náročnejšie pre nich býva krájanie, najmä čokolády a krehkých hmôt. Niektorí majú problém zvládnuť prácu s cukrárskym vreckom, rovnomerne nastriekať hmotu, krém či správne pracovať s krehkým cestom tak, aby ho nepremiesili.
Ako prebiehajú praktické skúšky?
V minulom školskom roku boli záverečné skúšky v odbore cukrár po prvýkrát jednotné pre všetky školy na Slovensku, zadanie vydala SPPK. Skúšky sa skladajú z praktickej a ústnej časti. Na praktickej časti študenti pripravujú cukrárske výrobky, ktoré si vopred vylosujú a vynormujú. Majú na to 7 hodín. Konkrétnu tému si vylosujú niekoľko dní pred skúškami, aby si mohli urobiť písomnú prípravu, ktorú tiež odovzdávajú.
Aké dezerty si mohli študenti tento rok vylosovať?
Výber bol individuálny a závisel od vylosovanej skupiny cukrárskych výrobkov. Študenti sa mohli rozhodnúť, či pripravia napríklad štafetky, karamelové veterníky, orechové a makové kysnuté koláče, francúzske kocky, plnené kokosky, linecké košíčky orechové, Sacherovu tortu, florida tortu a ďalšie výrobky podľa odborných noriem.
Kam putujú hotové dezerty, ktoré študenti pripravia?
Predávajú sa v našej školskej cukrárni, ale pripravujeme výrobky aj na objednávky – torty, svadobné zákusky či rodinné oslavy. Máme povolenú cukrársku výrobu so všetkými náležitosťami – HACCP, hygiena, účtovné doklady. Rovnako to majú takmer všetky školy na Slovensku, ktoré vyučujú odbor cukrár.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Podľa čoho študentom udeľujete známky?
V prvom rade sa hodnotia odborné zručnosti, ako študent pracuje, či je pozorný, dôsledný, samostatný, či ovláda jednotlivé technológie, či vie popísať technologický postup prípravy a pripraviť konkrétny cukrársky výrobok.
Je niečo, čo majú študenti na vašich hodinách zakázané?
Nemyslím, že mojim študentom niečo konkrétne zakazujem. Vychádzam z nášho školského a vyučovacieho poriadku, v ktorom sú všetky základné informácie o praktickom aj teoretickom vyučovaní vrátane pracovnej doby, pracovného oblečenia, správania či hodnotenia. Občas je ale nutné im tieto informácie pripomínať.
Prečo by dnes deti podľa vás mali uvažovať nad cukrárstvom?
Cukrárske remeslo je veľmi zaujímavá a tvorivá práca, ktorá ponúka široké možnosti nielen pri finančnom ohodnotení. Dobrý cukrár vie nielen nasýtiť, ale hlavne potešiť svojou prácou druhého. Nie je nič krajšie ako to, keď sa vám vráti spokojný zákazník, alebo vám povedia, že dezerty boli vynikajúce. Moderná aj tradičná cukrárina je stále veľmi žiadaná.
Akú perspektívu majú čerství absolventi? Je núdza o kvalitných cukrárov?
Možnosti zamestnania závisia najmä od jednotlivých časti na Slovensku. Sú oblasti, kde je kúpna sila silnejšia a na niektorých miestach zas slabšia. Je veľa malých cukrárskych prevádzok, ktoré hľadajú šikovných a zručných cukrárov. A je naozaj pravdou, že nájsť šikovného cukrára alebo aj kuchára je veľký problém. Každý absolvent sa môže rozhodnúť, či chce rozvíjať svoje cukrárske vedomosti a zručnosti alebo ísť úplne iným smerom.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame