Slovenská kuchyňa prináša aj neodolateľné pochúťky. TOTO je zoznam desiatich obľúbených dezertov

Reklama
Ilustračná fotografia. Zdroj: FOTO TASR/Pavol Zachar, FOTO TASR/Lukáš Grinaj

5. Makovník

Makovník je tradičný slovenský koláč, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta plneného makom, cukrom a rôznymi prísadami, ako sú orechy či vanilka. Tento koláč je veľmi obľúbený najmä počas vianočných sviatkov, ale aj pri iných rodinných oslavách či sviatkoch.

Makovník má svoje korene v slovenskej kuchyni, kde je mak považovaný za symbol šťastia a hojnosti. Cesto je jemné a nadýchané, zatiaľ čo maková náplň je sladká, bohatá a plná chuti. Koláč sa zvykne formovať do podoby rolády alebo pásikov, ktoré sa pečú do zlatista.

Makovník
Na snímke dezert. Zdroj: Taste Atlas

4. Krupicový puding (Krupicová kaša)

Krupicový puding, známy aj ako krupicová kaša, je tradičný slovenský dezert alebo raňajková pochúťka, ktorá je veľmi obľúbená medzi deťmi aj dospelými.

Pripravuje sa z mlieka, krupice a cukru. Často je ochutený vanilkou a škoricou. Mlieko sa zahreje, vmieša sa krupica a potom sa zmes mieša, kým sa nestane krémovou a hustou.

Väčšina ľudí má rada krupicový puding na raňajky a jedlo je niekedy vylepšené pridaním ovocia, ako sú čerešne, jahody, broskyne, hrušky alebo jablká. Odporúča sa podávať v plytkej miske, pretože je k dispozícii väčšia plocha na pokrytie požadovanými polevami.

Krupicová kaša
Na snímke dezert. Zdroj: Taste Atlas

3. Skalický trdelník

Skalický trdelník je dutý pekársky výrobok valcového tvaru vyrábaný navíjaním mäkkého cesta na valček zvaný „trdlo“ . Toto netradične tvarované pečivo sa vyrába v severozápadnej časti Slovenskej republiky, neďaleko hraníc s Českou republikou na severe a rieky Myjava na juhu.

Podľa potravinových historikov bol v meste Skalica na hraniciach Slovenska a Česka v 18. storočí maďarský generál, ktorého spoločníkom bol sedmohradský kuchár, ktorý mal recept na túto pochúťku. Keď je cesto na valčeku, natrieme ho bielkom a posypeme orechmi, mandľami alebo marhuľami, upečieme dozlatista a posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.

Skalický trdelník
Na snímke dezert. Zdroj: Taste Atlas

2. Kysnuté Koláče

Kysnutý koláč je sladké pečivo, ktoré sa tradične polieva slivkami alebo slivkovým lekvárom, syrom alebo makom. Moderné polevy môžu zahŕňať ovocie, ako sú marhule, čučoriedky, čerešne, citrón, ananás alebo hrozienka.

Jeho názov je odvodený od českého slova kola , čo znamená kolieska , odkazujúceho na tradičný okrúhly tvar pečiva. Pečivo vzniklo v roku 1700 v Českej republike, kde sú okrúhle chleby jedny z prvých rituálnych jedál, ktoré zvyčajne symbolizujú slnko a mesiac.

Koláče
Na snímke dezert. Zdroj: Taste Atlas

 

1. Šišky

Šišky sú obľúbený tradičný slovenský dezert, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta a je obľúbený najmä počas sviatkov, ako sú Vianoce a Veľká noc. Tento sladký pokrm je známy svojou jemnou a nadýchanou textúrou, ktorá je dosiahnutá vďaka správnemu kysnutiu cesta.

Najčastejšie sa plnia alebo polievajú džemom, vanilkovým alebo čokoládovým krémom, pričom vrchná časť je zvyčajne posypaná práškovým cukrom alebo poliata čokoládou.

Šišky
Na snímke dezert. Zdroj: Taste Atlas
1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie