Stravuje sa priemerný Slovák zdravo?
Tu si pomôžem štatistikami, ktoré nie sú vôbec lichotivé. Napríklad čo sa týka rakoviny hrubého čreva, ktorá je do veľkej miery ovplyvnená tým, čo jeme, sme v jej výskyte aktuálne tretí na svete. Nie je to tak dávno, čo sme boli prví.
Zvyšuje sa aj výskyt obezity a civilizačných ochorení ako je vysoký krvný tlak či zvýšený cholesterol. To všetko sú ochorenia, ktoré vieme do určitej miery ovplyvniť stravou a zdravým žiotným štýlom, teda aj aktívnym pohybom a dostatkom spánku.
Ak to zhrniem, priemerní Slováci sa stravujú rýchlo a lacno a je im v podstate jedno, čo jedia. Ak sa k tomu pridajú cigarety, alkohol, stres, a nedostatok pohybu či spánku, nemáme sa veru čím chváliť.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
V rozhovore spred 4 rokov spomínate: „Nemyslím si, že lokálna potravina je Horalka len preto, že sa vyrába v Seredi. Obsahuje štyri rôzne druhy tukov a ani jeden nepochádza zo Slovenska. Musíme ísť ďalej v rozmýšľaní o potravinách. A vôbec, musíme rozmýšľať nad tým, čo jeme.“ Ako sa za ten čas posunulo zmýšľanie Slovákov, keď príde na potraviny?
Toto je mimoriadne zaujímavá otázka. Tak ako každý z nás, aj ja žijem v bubline. A v tej mojej je posun obrovský – väčšina mojich kolegov, kamarátov, dokonca aj študentov ma pozná, sleduje ma na sociálnych sieťach a často sa ma pýta na rôzne rady.
Robím, čo môžem nielen na blogu, ale aj v škole, kde sa tejto téme so študentami veľa venujeme. Veď čo už je dôležitejšie, ako rozumieť tomu, čo konkrétne a v akých množstvách by sme mali jesť. Aj v online prostredí mám vo svojom okolí skvelých ľudí – lekárov, výživových poradcov a blogerov, ktorí sledujú aktuálne výsledky vo vede a hovoria o nich.
Na druhej strane sa ku mne často dostanú informácie a propagačné materiály, ktoré idú úplne opačne ako aktuálne vedecké poznanie a nabádajú na totálne nezmysly. Títo ľudia majú často tisíce followerov, a robia to najmä pre biznis. Ich rady sú častokrát nebezpečné a môžu viesť k poškodeniu zdravia. Žiaľ, naša krajina nemá žiadne páky na to, ako ich zastaviť.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)