„Jesť jedlo, ktoré pochádza z môjho okolia, je podľa mňa ten najrozumnejší a najprirodzenejší spôsob stravovania. Pomerne často zostávam dodnes prekvapený, keď vidím, ako veľmi je nám tento spôsob vzdialený,“ hovorí v rozhovore pre iStream.sk bloger LokálŽrawetz.
Za krkolomným pseudonymom sa skrýva stredoškolský učiteľ biológie Peter Wetzler. Vo svojom voľnom čase navštevuje farmárov a gazdov, ktorí predávajú výlučne lokálne a slovenské potraviny. Tipy na poctivých producentov publikuje aj v interaktívnej mape na svojom webe.
V rozhovore radí, na čo si pri nákupe lokálnych potravín dať pozor a prečo sa vám oplatí miestnych farmárov aj aktívne vyhľadávať.
Čo vás inšpirovalo k myšlienke založiť blog a venovať sa propagácii slovneského poľnohospodárstva?
Uvedomil som si, že poznám množstvo fariem, gazdovstiev a malých producentov, a že by bolo skvelé ich zdieľať aj s ostatnými. Moje okolie totiž videlo a vedelo, že mi záleží na tom, čo konzumujem. Často sa ma na to aj pýtali a chceli vedieť, kde si kúpia kvalitné mäso či bryndzu. Jesť jedlo, ktoré pochádza z môjho okolia, je podľa mňa ten najrozumnejší a najprirodzenejší spôsob stravovania. Pomerne často zostávam dodnes prekvapený, keď vidím, ako veľmi je nám tento spôsob vzdialený.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Prečo je dôležitá a aké benefity má konzumácia lokálnych potravín?
Konzumovať to, čo máme v okolí a čo práve dozrelo či vyrástlo je pre naše telo prirodzené. Na začiatok je dôležité povedať, že naša strava by mala byť pestrá a mala by obsahovať najmä rastlinné zložky. Takže napríklad častá konzumácia kvalitného bio mäsa z farmy, ktorá je neďaleko, nie je vhodná.
Množstvo fariem a gazdovstiev je de facto rodinným podnikaním, kúpou ich výrobkov podporujeme konkrétneho človeka a rodinu, ktorí žijú v našom okolí, nie veľký zahraničný koncern a už aj tak extrémne bohatých ľudí.
Výrobky z lokálnych fariem majú mnohokrát aj menší negatívny environmentálny dopad, pretože sa vyžaduje menej energie na ich balenie a transport. To má niekedy vplyv aj na cenu (aj keď tu platí, že vďaka dotáciám v iných krajinách sú často výrobky hoc aj z druhého konca sveta lacnejšie ako tie naše, farmárske). Ak napríklad zelenina a ovocie dozreje prirodzene a nie v kamiónoch, výrobky sú chutnejšie. Ja osobne milujem ten pocit, keď niečo jem a poznám príbeh danej potraviny, ktorá navyše skvele chutí.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)