„Problémom bude cenová dostupnosť. V USA a ďalších krajinách s vysokými príjmami dôjde k zvýšeniu nákladov na potraviny, ktoré pocítia najmä chudobnejšie domácnosti, ale v krajinách, kde domácnosti vydávajú na potraviny 40 percent svojich príjmov, budú dopady výrazne znateľnejšie,“ uvádza Glauber.
Vplyv na ďalšie potravinové komodity
Zmeny klímy a priemerných teplôt nedopadajú len na pestovanie cukru, ale aj na ďalšie potravinové komodity. Štúdie ukázali, že globálne otepľovanie vážne obmedzí schopnosť krajín, ako je Čína, pestovať ryžu v súčasných objemoch.
Iná štúdia zasa predpovedá, že celosvetová produkcia kukurice by sa mohla do roku 2030 prepadnúť o 24 percent. Rastúce teploty naopak môžu pomôcť chladným oblastiam v Rusku alebo Kanade, kde by sa v budúcnosti mohla pestovať pšenica, na ktorú je tam ešte príliš chladno.
Cenový šok, ktorý zažíva globálny trh s cukrom, je pripomienkou, že bude potrebné upraviť doterajšie predpoklady o budúcnosti pestovania potravín, hovorí Wagner. Súčasné poľnohospodárstvo je podľa neho nastavené na počasie posledných tisícročí, ktoré sa ale teraz výrazne mení, čomu sa musí prispôsobiť aj pestovaniu.
„Produkcia niektorých významných potravinárskych plodín nebude s rastúcou teplotou klesať lineárne, ale bude to strmý pád do priepasti zavinený extrémnym počasím. Neobávam sa o osud veľkých firiem, ktoré zdražia sušienky, ale o spotrebiteľov žijúcich na okraji spoločnosti a chudobných poľnohospodárov, ktorým to zničí život a živobytie,“ opisuje svoje obavy Wagner.