Škorica: Zázračná korenina, ktorá môže vylepšiť vaše zdravie (ale má aj riziká)!

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Photo By: Kaboompics.com, Pixabay

Škorica, obľúbená korenina jesene, si získava stále viac pozornosti nielen kvôli svojej chuti a vôni, ale aj kvôli potenciálnym zdravotným prínosom.

Ako tvrdí doktor Michael L. Dansinger, internista a profesor z Tufts University School of Medicine, hoci výskumy ešte nie sú jednoznačné, „existuje dostatok pozitívnych štúdií, ktoré naznačujú, že približne polovica čajovej lyžičky škorice denne môže mierne zlepšiť hladinu cukru v krvi, inzulínovú rezistenciu, krvný tlak, hladinu cholesterolu a zápaly oproti placebám.Píše o tom huffpost.com.

Podľa registrovanej dietologičky Toby Smithson má škorica mnoho priaznivých účinkov vďaka antioxidantom a iným bioaktívnym látkam, ktoré podporujú zníženie hladiny cholesterolu a triglyceridov a prispievajú k lepšiemu zvládaniu hladiny cukru po jedle. No upozorňuje, že doposiaľ neexistujú jednoznačné výsledky pri znižovaní A1C, čo je priemerný ukazovateľ hladiny cukru v krvi.

Julia Zumpano, odborníčka z Cleveland Clinic, zdôrazňuje, že „aj keď sú prínosy škorice reálne, presné dávky zatiaľ neboli stanovené.“ Odporúča však, aby ľudia využívali škoricu čo najčastejšie ako koreninu v každodennej strave.

Ako píše aj Cleveland Clinic, škorica je bežnou súčasťou stredomorskej stravy, ktorá podporuje zdravie srdca tým, že kladie dôraz na varenie s rôznymi bylinkami a koreninami.

Pozor na výber škorice

Najčastejšie používané druhy sú cejlónska škorica, ktorá pochádza zo Srí Lanky, a kasia, lacnejšia odroda pôvodom z Číny. Smithson varuje, že kasia obsahuje vysoké množstvo kumarínu, ktorý môže pri nadmernom užívaní poškodiť pečeň. Z tohto dôvodu je lepšie voliť cejlónsku škoricu.

Amanda Frankeny, registrovaná dietologička, upozorňuje aj na vietnamskú škoricu, ktorá môže obsahovať vyššie hladiny kumarínu. Ak teda patríte medzi citlivé osoby, zvoľte menej rizikovú možnosť.

Škoricu možno ľahko zaradiť do stravy: pridajte ju do kávy, ovsených vločiek či dezertov. Podľa dietologičky Amy Gorin obsahuje škorica dokonca vlákninu, ktorá môže prispieť k pocitu sýtosti. Škorica tiež môže nahradiť cukor v pokrmoch, čím znížite celkový príjem cukru, dodáva Chelsey Amer.

Dansinger však varuje, že príliš veľa škorice môže mať opačný efekt. Nadmerné množstvo (napr. tri čajové lyžičky denne) môže byť toxické a viesť k poškodeniu pečene alebo zníženiu hladiny cukru na nebezpečné hodnoty.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie