Škandalózne medvedie mäso podávané v reštaurácii má dohru. TAKTO sa skončila kontroverzná špecialita z jedálnička

Reklama
Ilustračné fotografie. Zdroj: FOTO TASR /Milan Kapusta, FOTO TASR/ František Iván

Medvedí guláš a nátierka z medvedích oškvarkov už nebudú súčasťou jedálneho lístka koliby Žerucha, ktorú vlastní bývalý biatlonista Pavol Hurajt. Teda aspoň nateraz. Tieto kontroverzné pokrmy zmizli po mediálnych diskusiách a obavách týkajúcich sa legálnosti ich predaja.

Hurajt obhajoval, že mäso bolo získané legálne prostredníctvom poľovníckej organizácie a že všetky potrebné povolenia boli v poriadku. Napriek tomu, po týchto diskusiách sa rozhodli pokrmy z ponuky stiahnuť.

Avšak medvedie mäso nezmizlo z jedálneho lístka kvôli tlaku ochranárov, ktorí podali trestné oznámenie, ale skôr z dôvodu sezónneho obdobia s nižšou návštevnosťou. V tejto menej rušnej sezóne sa rozhodli vzácne mäso uložiť do mrazáka, pretože zákazníci ho nevyžadovali, píše portál cas.sk.

Ochranári podali trestné oznámenie

Ako sme Vás už informovali, medvedie mäso v ponuke koliby Žerucha vyvolalo rozličné reakcie verejnosti, pričom ochranári z iniciatívy My sme les sa rozhodli konať a podali trestné oznámenie. Po tomto kroku sa v podniku striedali kontroly a momentálne už medvedie produkty v ponuke nenájdete.

„Čakáme ešte na výsledky kontroly Inšpekcie životného prostredia, ale všetko, čo po nás požadovali, sme im predložili,“ uviedol pre portál majiteľ koliby Pavol Hurajt.

„Naozaj nerozumiem povyku, ktorý sa zdvihol. Mäso sme zatiaľ uskladnili. Hlavne preto, že teraz je také medziobdobie s menším počtom zákazníkov a ide o naozaj exkluzívnu a limitovanú ponuku. Akonáhle sa začne sezóna, medvedie pochúťky opäť zaradíme do ponuky,“ priblížil Hurajt.

Mäso podrobili kontrole

„Mäso sme nadobudli legálnou cestou. Nie je z TANAP-u, ale z poľovného združenia a máme k nemu všetky náležité a potrebné potvrdenia a povolenia,“ dodal. Majiteľove tvrdenia potvrdil aj Úrad verejného zdravotníctva SR v Poprade.

„Dňa 5. novembra vykonali odborní pracovníci RÚVZ Poprad úradnú kontrolu potravín vo vami spomínanej prevádzke. Úradná kontrola bola zameraná na vysledovateľnosť mäsa z medveďa hnedého, ktorý bol v prevádzke ponúkaný ako pokrm – špeciálne menu medvedí guláš. Kontrole boli predložené nadobúdacie doklady a výsledok laboratórneho vyšetrenia voľne žijúcej zveri Veterinárnym ústavom vo Zvolene v zmysle platnej legislatívy,“ uviedla Mária Václavová, vedúca oddelenia hygieny, výživy a bezpečnosti potravín RÚVZ s tým, že kontrola neodhalila žiadne nedostatky zo strany prevádzkovateľa.

Mäso, ktoré bolo ponúkané v kolibe, malo pochádzať od medveďa, ktorého ulovilo poľovné združenie v okrese Liptovský Mikuláš. Po jeho ulovení bolo podrobené veterinárnej prehliadke, pričom vzorka mäsa bola následne testovaná v laboratóriu na prítomnosť parazitov spôsobujúcich trichinelózu. Až po tomto procese a splnení všetkých stanovených noriem mohlo byť mäso spracované a ponúknuté na konzumáciu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie