Šípkový džem
Suroviny:
- 1 kg čerstvých šípok
- 4 klinčeky
- cukor podľa potreby
Postup:
1. Najprv všetky šípky očistite, umyte, pozdĺžne rozrežte a zbavte ich zrniečok s páperím.
2. Očistené šípky vložte do hrnca, zalejte vodou tak, aby boli tesne ponorené, priveďte do varu a varte asi 30 minút alebo kým nezmäknú.
3. Uvarené šípky prepasírujte cez sitko a zvážte. Na každých 250-260 g šípkového pyré dajte 65 g cukru.
4. Všetko dajte do hrnca, vráťte späť na platňu, pridajte klinčeky a povarte pár minút do zhustnutia.
5. Horúci džem nalejte do úplne čistých pohárov vypláchnutých horúcou vodou, zaviečkujte a sterilujte v hrnci s vodou 30 minút pri teplote 80 °C.
Šípkový sirup
Suroviny:
- 1 kg čerstvých šípok
- 1,5 l vody
- 1,5 kg trstinového cukru
- šťava z 1,5 citróna
- šťava z 1 pomaranča
- 4 lyžice medu
Postup:
1. Šípky zbavte stopiek, vetvičiek a lístkov a dobre ich umyte. Plody rozrežte a zbavte ich ochmýrených semienok. Potom ich nasekajte na kúsky a dajte do hrnca, zalejte vodou a varte do zmäknutia.
2. Hrniec s uvarenými šípkami odstavte z platne, prikryte pokrievkou a nechajte 6-12 hodín lúhovať.
3. Výluh preceďte cez čisté plátno alebo jemné sitko a vráťte opäť na platňu. Pridajte cukor, med, šťavu z citróna a pomaranča a nechajte povariť do úplného rozpustenia cukru.
4. Vychladnutý sirup nalejte do sterilizovaných fliaš, dobre uzavrite a uchovávajte v chlade.
Divina so šípkovou omáčkou
Suroviny:
- 800 g diviny v celku
- 2 mrkvy
- 1/2 menšieho zeleru
- 1 petržlen
- 2 cibule
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice octu
- 250 ml červeného vína
- 200 ml silného hovädzieho vývaru
- divoké korenie (12 guľôčok čierneho korenia, 12 guľôčok nového korenia, niekoľko štipiek tymiánu)
- 1 lyžicu slivkového lekváru
- 3 lyžice šípkového džemu
- 100 ml smotany na varenie
- svetlá zápražka
- maslo a masť na opečenie
- soľ
Postup:
1. Vo väčšom hrnci alebo kastróle na masle so masťou orestujte nahrubo nastrúhanú koreňovú zeleninu, premiešajte, potom pridajte nakrájanú cibuľu a restujte dozlatista. Vsypte cukor a nechajte skaramelizovať dohneda, aby mal základ tmavšiu farbu. Prilejte ocot a nechajte odpariť.
2. Pridajte osolené diviačie mäso v celku a zo všetkých strán ho opečte, aby sa zatiahlo. Potom prilejte červené víno a opäť nechajte z polovice odpariť. Prilejte vývar, vhoďte celé divoké korenie a nechajte dusiť na miernom ohni domäkka.
3. Mäkké mäso vyberte, prikryte, aby neoschlo, a uložte v teple. Z vývaru v hrnci odstráňte korenie a základ prepasírujte alebo rozmixujte dohladka. Pridajte lekvár a šípkový džem a dobre premiešajte. Pokiaľ je omáčka veľmi hustá, zrieďte ju trochou vody alebo vývaru, pridajte smotanu, omáčku zahustite zápražkou a nechajte ešte pol hodiny variť na miernom ohni.
4. Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou. Vhodnou prílohou sú žemľové knedle alebo zemiaková kaša.