Šípky sú skvelé na imunitu aj v kuchyni: 4 recepty, ako ich chutne využiť

Reklama
Zdroj: Pexels; iStock

Šípkový džem

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých šípok
  • 4 klinčeky
  • cukor podľa potreby

Postup:

1. Najprv všetky šípky očistite, umyte, pozdĺžne rozrežte a zbavte ich zrniečok s páperím.

2. Očistené šípky vložte do hrnca, zalejte vodou tak, aby boli tesne ponorené, priveďte do varu a varte asi 30 minút alebo kým nezmäknú.

3. Uvarené šípky prepasírujte cez sitko a zvážte. Na každých 250-260 g šípkového pyré dajte 65 g cukru.

4. Všetko dajte do hrnca, vráťte späť na platňu, pridajte klinčeky a povarte pár minút do zhustnutia.

5. Horúci džem nalejte do úplne čistých pohárov vypláchnutých horúcou vodou, zaviečkujte a sterilujte v hrnci s vodou 30 minút pri teplote 80 °C.

Šípkový sirup

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých šípok
  • 1,5 l vody
  • 1,5 kg trstinového cukru
  • šťava z 1,5 citróna
  • šťava z 1 pomaranča
  • 4 lyžice medu

Postup:

1. Šípky zbavte stopiek, vetvičiek a lístkov a dobre ich umyte. Plody rozrežte a zbavte ich ochmýrených semienok. Potom ich nasekajte na kúsky a dajte do hrnca, zalejte vodou a varte do zmäknutia.

2. Hrniec s uvarenými šípkami odstavte z platne, prikryte pokrievkou a nechajte 6-12 hodín lúhovať.

3. Výluh preceďte cez čisté plátno alebo jemné sitko a vráťte opäť na platňu. Pridajte cukor, med, šťavu z citróna a pomaranča a nechajte povariť do úplného rozpustenia cukru.

4. Vychladnutý sirup nalejte do sterilizovaných fliaš, dobre uzavrite a uchovávajte v chlade.

Divina so šípkovou omáčkou

Suroviny:

  • 800 g diviny v celku
  • 2 mrkvy
  • 1/2 menšieho zeleru
  • 1 petržlen
  • 2 cibule
  • 2 lyžice cukru
  • 2 lyžice octu
  • 250 ml červeného vína
  • 200 ml silného hovädzieho vývaru
  • divoké korenie (12 guľôčok čierneho korenia, 12 guľôčok nového korenia, niekoľko štipiek tymiánu)
  • 1 lyžicu slivkového lekváru
  • 3 lyžice šípkového džemu
  • 100 ml smotany na varenie
  • svetlá zápražka
  • maslo a masť na opečenie
  • soľ

Postup:

1. Vo väčšom hrnci alebo kastróle na masle so masťou orestujte nahrubo nastrúhanú koreňovú zeleninu, premiešajte, potom pridajte nakrájanú cibuľu a restujte dozlatista. Vsypte cukor a nechajte skaramelizovať dohneda, aby mal základ tmavšiu farbu. Prilejte ocot a nechajte odpariť.

2. Pridajte osolené diviačie mäso v celku a zo všetkých strán ho opečte, aby sa zatiahlo. Potom prilejte červené víno a opäť nechajte z polovice odpariť. Prilejte vývar, vhoďte celé divoké korenie a nechajte dusiť na miernom ohni domäkka.

3. Mäkké mäso vyberte, prikryte, aby neoschlo, a uložte v teple. Z vývaru v hrnci odstráňte korenie a základ prepasírujte alebo rozmixujte dohladka. Pridajte lekvár a šípkový džem a dobre premiešajte. Pokiaľ je omáčka veľmi hustá, zrieďte ju trochou vody alebo vývaru, pridajte smotanu, omáčku zahustite zápražkou a nechajte ešte pol hodiny variť na miernom ohni.

4. Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou. Vhodnou prílohou sú žemľové knedle alebo zemiaková kaša.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie