Šípky sú skvelé na imunitu aj v kuchyni: 4 recepty, ako ich chutne využiť

Reklama
Zdroj: Pexels; iStock

Šípkové kríky sú práve teraz obsypané červenými plodmi. Deti z nich vyrábajú korálky alebo rôzne postavičky. Vy ich skúste radšej usušiť. Sú totiž plné vitamínu C. A hodiť sa vám v kuchyni budú aj tie čerstvé. Uvarte si zo šípok džem, sirup alebo preslávenú omáčku k zverine, píše magazin.recepty.cz.

Šípky sú plody ruže šípkovej, ktoré sa ľudovo hovorí aj ruže psie. Ide o planý ker voľne rastúci v prírode. A akonáhle sa začnú šípky červenať, ľudia za nimi organizujú výpravy. Ako deti sme zo šípok vyrábali korálky alebo jesenné škriatkov. Radšej si ich ale s deťmi nazbierajte na zimu. Sú totiž skvelým zdrojom vitamínu C a tiež vitamínu B a K. Nechýba v nich horčík, fosfor, vápnik, draslík a množstvo ďalších telu prospešných látok. Okrem toho udržujú zdravý metabolizmus a správnu zrážanlivosť krvi.

7 tipov, ktoré by ste mali vedieť predtým, ako vyrazíte na zber šípok

1. Šípky zbierajte počas septembra až do zhruba polovice októbra. Ideálne ale vtedy, keď šípky sčervenajú.

2. Na šípky nikdy nechoďte po daždi alebo za dažďa. Ideálne sú dni, kedy je sucho a svieti slniečko, vtedy plody obsahujú aj najviac vitamínu C. Ak chcete šípky sušiť, nemali by prejsť prvým mrazíkom.

3. Pri zbere vyberajte vždy tvrdé a lesklé červené plody. Svetlooranžové ešte nie sú zrelé a hnedé či zvráskavené už sú zase prezreté.

4. Na zber si vezmite nožnice, rukavice a plátennú tašku alebo košík. Nikdy šípky nezbierajte do igelitového vrecka, mohlo by dôjsť k ich zapareniu a znehodnoteniu.

5. Než šípky začnete sušiť alebo inak kuchynsky spracovávať, zbavte ich stopiek a zaschnutého kvetu. Poriadne ich umyte a osušte. Ak ich chcete použiť na varenie, rozrežte ich na polovicu a vydlabte z nich ochlpené semienka.

6. Na sušenie je možné použiť šípky celé, rozkrojené na polovičky alebo nasekané na menšie kúsky. Môžete ich nechať usušiť len tak voľne v suchej a teplej miestnosti, v sušičke alebo aj v rúre. Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a sušte v pootvorenej rúre vyhriatej na 50-55 °C. V prípade celých šípok to trvá asi 12 hodín. Usušené šípky by mali mať tmavočervenú farbu a pri dotyku praskať.

7. Usušené šípky skladujte vo vzduchotesnom pohári, kde vám vydržia asi rok. Môžete ich tiež uložiť v mikroténovom vrecku do mrazničky.

Šípkový čaj

Suroviny: 

  • 2 lyžice sušených šípok
  • 500 ml vody
  • 1 lyžica medu

Postup:

1. Sušené šípky môžete nasekať alebo nalámať. Nasypte ich do vhodnej nekovovej nádoby, zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať cez noc.

2. Ráno výluh preceďte cez sitko, ohrejte a podávajte s medom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie