fbpx

Salmonela z melóna? Sú nakrájané nebezpečné, alebo ide o zbytočnú obavu?

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Radovan Stoklasa, Milan Drozd

„Hlavnou príčinou týchto epidémií boli nebezpečné baktérie na znečistenom a neumytom povrchu melóna, ktoré kontaminovali vnútornú časť melóna počas krájania. Ak sa nakrájané melóny neuchovávajú v chlade, nebezpečné baktérie sa môžu rozmnožiť a spôsobiť alimentárne ochorenia. Vždy platí, že čím dlhšie sú krájané melóny nesprávne skladované, tým viac je ohrozené naše zdravie,“ dodali.

Doktorka Andrea Mančíková, ktorá je vedúca oddelenia stafylokokových a alimentárnych bakteriálnych infekcií zo Štátneho zdravotného ústavu, tiež upozorňuje, že pravdepodobnosť krížovej kontaminácie melónov pri príprave chorým človekom alebo použitím kontaminovaného náčinia je rovnaká ako pri príprave inej zeleniny a ovocia, napríklad pri príprave šalátov.

Podľa webovej stránky ministerstva poľnohospodárstva sa mnohí ľudia tiež domnievajú, že melón ako ovocie je dostatočne kyslý na to, aby zabránil množeniu baktérií. Skutočnosť je však taká, že pH väčšiny melónov je vyššie ako 5,0 a za týchto podmienok môžu nebezpečné baktérie prežiť a množiť sa.

Pokyny na bezpečnú konzumáciu melónov

  • Vždy si dôkladne umy povrch všetkých melónov, najlepšie zubnou kefkou a veľkým množstvom vody. Na krájanie by sa mal používať len čistý nôž na čistej krájacej doske.
  • Nakrájaný melón sa musí uchovávať v chladničke až do doby tesne pred konzumáciou.
  • Odporúča sa kupovať melóny len v obchodoch, ktoré uchovávajú nakrájané melóny v chladiacich boxoch. Celé melóny sa nemusia uchovávať v chladničke.
  • Pred krájaním a po ňom je potrebné si dôkladne umyť ruky a všetky pomôcky a náradie v horúcej vode s mydlom alebo saponátom a opláchnuť ich.
  • Rozkrojené melóny sa musia schladiť aspoň na 5 °C.
  • Ak sa rozkrojené melóny majú podávať na vonkajšej akcii (piknik, večierok), melón by sa mal rozkrojiť doma, kúsky by sa mali vložiť do uzavretej nádoby a uchovávať v nádobe (chladničke) na ľade (alebo na chladiacej podložke) až do doby tesne pred podávaním.
  • Nechladené nakrájané melóny sa môžu ponúkať maximálne 4 hodiny (ako súčasť občerstvenia, pikniku alebo bufetu).
  • Po 4 hodinách by sa mali všetky neskonzumované nakrájané melóny zlikvidovať.
  • Iné ovocie (napríklad pomaranče, jablká, citróny, ananásy) je kyslejšie, a preto menej rizikové.
1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie