V dnešnom svete dochucovadiel a zvýrazňovačov chutí je to niekedy klamlivé. Kvalitný sirup spoznáte tak, že cítite chuť pravého ovocia. Je výrazne hustejší a veľmi často obsahuje sediment, ktorý je typický pre domáce sirupy. Ide o zostatok ovocia po odšťavení či pasírovaní. Ja stále hovorím: „Čítajte etiketu, tá vám povie veľa.“
Ako netradične môžeme použiť vaše sirupy?
Sirupy sú vhodné do alkoholických drinkov, osviežujúcich limonád či horúcich nápojov. Pre nás sú určite srdcovky letné svieže limonády, ktorých chuť sirupy TVOY. krásne pozdvihnú. Dodajú im sladkosť a pravú ovocnú chuť. Ak by som mal vybrať konkrétny recept z našich inšpirácií, ktorý dostáva veľmi veľa pozitívnych ohlasov, tak je to sirup Liči-Čili-Grep, ktorý keď skombinujeme s čerstvou grepovou šťavou a trochou sódy, tak je z toho skvelá limonáda. Pridaním kvapky tequily dostaneme mexický koktail Paloma.
Ak ste obľúbencami kávy, tak kvapka sirupu TVOY. Toffee alebo TVOY. Slaný karamel posunie cappuccino na nový level. Ja osobne pridávam sirupy aj do raňajkových misiek s jogurtom a ovocím či ovsenej kaše.
Ako by sme mali správne riediť sirup? Aký pomer vody a sirupu odporúčate?
Niekto má rád plnšiu chuť ovocia a sladšie chute, na druhej strane nájde sa aj ten, kto má rád skôr menej sladké a viac fresh drinky. Avšak odporúčaný pomer riedenia sirupu s vodou je pri limonádach či ovocných džbánoch 1:8.
Sirupy sú v súčasnosti tak trocha v tieni hotových džúsov či sladených nápojov. Prečo by mali ľudia ostať verní sirupom? Aké benefity majú?
Je to často o životnom štýle a presvedčení. V dnešnej dobe už majú ľudia kvantá informácií o zdravej výžive a venuje sa tomu veľa pozornosti, čo je dobre. Aj my vnímame, že konzument si radšej priplatí 1 – 2 € za kvalitný produkt, ako by mal do seba dennodenne dávkovať presladené a umelé drinky.
Stačí mať doma jeden kvalitný sirup. Naplníme džbán ľadom, pridáme sirup, kolieska citróna a nejakú bylinku, možno aj nejaké sezónne ovocie. Vznikne nám naozaj zdravý fresh drink s ovocím a vitamínmi. Vieme tak, že do tela nedávame umelé konzervanty ani farbivá.
Ako dlho vydržia vaše sirupy čerstvé?
Záleží nám na tom, aby sme do sirupov nepridávali konzervanty, ktoré by upravili spotrebu na nekonečno. To môžeme vidieť pri komerčných značkách. Ich sirupy vydržia nepokazené roky, čo je nereálne, ak vyrábame produkt tradičným spôsobom.
Našou jedinou prísadou je kyselina citrónová, ktorá sa považuje za prírodný konzervant. Sirupy šetrne pasterizujeme tak, aby si zachovali maximum farby a živín. Preto je samozrejmé, že doba spotreby je po otvorení kratšia. Základom je však správne uskladnenie. Ak sirupy správne skladujeme, vydržia zatvorené aj viac ako rok. Po otvorení je potrebné držať ich ideálne v chlade a spotrebovať čím skôr.