ROZHOVOR: Keď sa telo pokazí, nedá sa vymeniť ako auto. Strava je naše palivo, treba do nej investovať, odporúča odborníčka na zdravú stravu

Za protizápalovým jedálničkom nehľadaj žiadne komplikácie, je pestrý a jednoduchý. Zdroj: Archív VM
Reklama
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ako vyzerá protizápalové jedlo?
  • Čo si dokážeme dopestovať aj na kuchynskej linke?
  • Ktorá tepelná úprava jedla je najzdravšia?
  • Po ktorých potravinách nám rýchlo vytrávi?
  • Prečo sú ultraspracované potraviny postrachom čriev?

Začiatkom tohto roka som sa čo-to podučila zase na Bali a celý tento tematický okruh som nazvala „alchýmiou v kuchyni“. Povedala som si, že ak by moja cesta pomohla čo i len jednému človeku, bude mať moja práca význam. A tak som sa pustila do zverejňovania toho, ako sa stravujem, ako podporujem imunitu, ako fungujem a podobne.

Spomenuli ste, že fungujete na „protizápalových potravinách“. O aké potraviny ide?

Protizápalové potraviny pochádzajú z rastlinnej ríše a okrem mikro a makronutrientov obsahujú aj látky s protizápalovými, antibiotickými, antiparazitickými alebo antimykotickými účinkami. Ide predovšetkým o medicinálne huby, za studena lisované panenské oleje, byliny, koreniny a liečivé korene, ovocie či zeleninu. Ako príklad spomeniem olivový olej, avokádo, hlivu ustricovú, kurkumu alebo lotosový koreň, ale je ich omnoho viac.

Ako vyzerá váš letný protizápalový jedálniček počas jedného dňa?

Na raňajky rada jedávam biely jogurt s domácou fermentovanou granolou, ktorá obsahuje viacero druhov orieškov a sušeného ovocia. Ovsené vločky na prípravu granole fermentujem kváskom vyrobeným s použitím domáceho oxymelu. Navyše si svoju porciu posypem žihľavovými semienkami a pridám lyžičku včelieho medu alebo javorového sirupu. Ak nemám chuť na sladké, pripravím si domáci chlebík a viaceré druhy nátierok – amarantovú, kvasnicovú, mrkvovú. Na desiatu so sebou bežne do práce nosím banán, jablko alebo očistenú mrkvu.

Čo sa týka obedov, polievka je základ. Naposledy som varila mliečnu s rastlinným mliekom s mangoldom, šalátom a kôprom, dochutenú octom ako robievala moja mama aj obe babičky. Do práce si so sebou vezmem napríklad lečo, ktoré si viem aj ráno narýchlo pripraviť. Ako súčasť hlavného jedla konzumujem hlavne huby a strukoviny, ako prílohu obilniny, zemiaky, cestoviny, šaláty či fermentovanú zeleninu.

Na olovrant mám rada niečo rýchle, teda najčastejšie ovocný šalát, zeleninový šalát alebo kombináciu. Na večeru pripravujem rôzne obilninovo-strukovinové jedlá alebo pečenú zeleninu s libanonským dresingom. Úplne postačí aj konfitovaný cesnak a pečivo. To, že má byť jedálniček pestrý a farebný neznamená, že musí byť aj komplikovaný.

Každodenná strava musí mať svoju rovnováhu. Zdroj: Archív VM

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4 5
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Rozhovory