fbpx

ROZHOVOR: Sushi je u Slovákov stále raritou. Najbizarnejšie je, keď doň pichajú paličkami, v Japonsku to robia na pohreboch, hovorí šéfkuchár Matej

Matej Zmatek priniesol do Šurian pravú japonskú gastronómiu a za jeho umením sushi cestujú hostia aj desiatky kilometrov. Zdroj: Archív MZ
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Čo je najťažšie na príprave sushi?
  • V čom sa prelínajú slovenská a japonská kuchyňa?
  • Prečo by ste do jedla nemali pichať paličkami?
  • Ako by vyzeralo poké na slovenský spôsob?
  • Prečo je sushi stále slávnostným jedlom?
  • Ako vyzerá americké sushi?
  • Prečo Matej neočakáva nárast sushi barov?

Kedysi sme s kolegami a kamarátmi robili rôzne pokusy ako sushi nasladko so slovenskými ríbezľami a sushi ryžou naloženou v Granku. Nechutilo to síce bohvieako, ale taká maki rolka plnená klobásou mala celkom úspech. Poké by som skúsil pripraviť so slovenskou guľatozrnnou ryžou, kúskami kuracieho mäsa na prírodný spôsob, namiesto edamame fazuliek by som použil našu fazuľu a pridal by som ešte nejakú lokálnu zeleninu.

A čo sushi na americký spôsob?

Uramaki rolky vznikli vplyvom západného sveta, ktorý si sushi jednoducho chuťovo prispôsobil. Od japonského sushi sa líšia tým, že majú ryžu a ďalšie ingrediencie zvonku. V porovnaní s maki rolkami, ktoré sa bežne jedia aj rukami, sú tak trochu nepraktické na tento spôsob konzumácie.

Ktoré jedlá z vášho menu chutia hosťom najviac?  

Akékoľvek smažené sushi v tempure. Slováci majú slabosť pre smažené jedlá, keď už nie je smažený syr, vysmažíme si aspoň to sushi. Veľmi letí aj futomaki (hrubšia verzia klasickej maki rolky) vo vnútri s lososom a avokádom. Často si zákazníci pochutnávajú aj na poké miskách a hovoria, že je to vraj mojou ryžou a dochutením. A ešte spomeniem bao žemličky, ktoré sú takým evergreenom a zároveň jedinou čínskou pochúťkou v mojom menu. Ponúkame, samozrejme, aj klasické japonské sushi, ale rád skúšam nové veci a potom len počúvam zákazníkov, čo im chutí a podľa toho pridávam do menu novinky.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa CHAOS – SUSHI BAR (@chaos_sushi_bar)

Stretávate sa ešte s takými zákazníkmi, ktorí ochutnávajú sushi po prvýkrát? Aké sú reakcie?

Poznám ľudí, ktorí sushi nikdy nejedli, ale je pravda, že ich počet sa v dnešnej globalizovanej dobe stále znižuje. Podľa mňa ich väčšinou brzdí strach z nových a nepoznaných chutí. Potom sú tu aj takí, čo mali zlú prvú skúsenosť a sushi sa dodnes vyhýbajú. Keď si totiž človek dá prvýkrát sushi z chladiaceho boxu v supermarkete, kde leží niekoľko dní, verím, že už nemá chuť skúsiť to znovu. Mne sa ešte nestalo, že by odo mňa odišiel sklamaný alebo nespokojný zákazník, ktorý sushi predtým nejedol, skôr ľutujú, že sa neodvážili už dávno. Zažil som ale aj zákazníkov, ktorí síce na prvýkrát šťastie nemali, ale keď sushi vyskúšali opäť po rokoch, tak ostali príjemne prekvapení.

Akú najväčšiu bizarnosť ste si všimli u zákazníkov?

U zákazníkov považujem za dosť bizarné, keď si vypýtajú vidličku a potom ňou pichajú do toho nešťastného jedla alebo to robia aj paličkami. Rozumiem týmto pohnútkam, keďže u nás sa jedlo iba málokedy jedáva v spoločnosti rukami. Ak ale skutočne niekto neovláda jedenie paličkami, odporúčam vždy jesť rukami. Ideálne je potom učiť sa používať paličky „za behu“ ako zábavnú súčasť stolovania, a to ideálne s partnerom, ktorý to ovláda.

Spomínané pichanie paličiek do jedla patrí aj v Japonsku medzi veľké tabu. Totižto pokrmy s paličkami zapichnutými do ryže prinášajú výhradne svojim zosnulým pri pohrebe. Nevyvoláva to tak žiadne pozitívne asociácie a Japonci dokonca veria, že paličky zapichnuté v jedle môžu privolať aj nešťastie.

McDonalds či KFC ťažko hľadajú medzi Slovákmi konkurenciu. Očakávate podobný boom aj pri sushi baroch?

Podľa mojich skúseností je sushi stále viac-menej slávnostné jedlo, ale závisí aj od mesta.  V multikultúrnych mestách si ľudia bežne vybehnú z kancelárie a sushi si dajú ako zdravší variant obeda aj niekoľkokrát do týždňa. V menších mestách je sushi skôr raritou, aj keď to ľudia už veľmi dobre poznajú, ide skôr o výnimočný pokrm, ktorý si človek dá radšej s niekým ako sám. Aj ja robím pomerne často sushi na rodinné oslavy ako darčeky alebo ozvláštnenie menu.

Na sushi majú ľudia najčastejšie chuť na Silvestra a na Valentína, a teda opäť dni, ktoré sú špeciálne a trávia ich s blízkymi. A koniec-koncov, sushi nie je najlacnejšia záležitosť a aj to rozhoduje. V porovnaní s tým sú americké fast foody bežnou súčasťou nášho jedálnička. Predsa len sú bližšie k našej lokálnej kuchyni, ceny sú prijateľné a hodia sa na raňajky, obed aj večeru. Sushi si určite ešte nájde mnoho prívržencov, ale neočakávam, že sushi bary budú rásť ako huby po daždi.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa CHAOS – SUSHI BAR (@chaos_sushi_bar)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie