Nicolas Pavlík je súčasťou rodinnej BIO farmy v Nováčanoch pri Košiciach, ktorú preslávili hlavne ekologicky vypestované paradičky. Žiadna veľkokapacitná hydropónia, pesticídy ani postreky, len skutočná pôda s maštaľným hnojom od vlastných zvierat.
Farmárčia v súlade s prísnou európskou legislatívou, musia spĺňať požiadavky na ekologickú produkciu a pravidelne ich pri práci kontrolujú. Za ich úrodou však nemusíte ďaleko cestovať, nájdete ju totiž aj v niektorých supermarketoch a aj v menu prestížnych reštaurácií. Ako rodina prevádzkujú nielen farmu, ale aj hotel, v ktorom hosťom servírujú jedine čisto vypestovanú zeleninu a niet ani nad ich BIO hovädzí steak.
Čo stojí za vznikom vašej biofarmy?
Za vznikom našej farmy je myšlienka nášho otca. Keď bol v roku 2004 na púti v Izraeli, dostal akési vnuknutie, že má kúpiť farmu, aby bola naša rodina potravinovo sebestačná a taktiež, aby sme boli schopní zabezpečiť kvalitné a zdravé produkty pre náš hotel a ostatných ľudí.
Prečo ste sa rozhodli farmárčiť práve pri Košiciach?
Jednoducho preto, lebo sme Košičania. Farmu máme aj blízko nášho hotela Zlatý Hýľ, ktorý začal vznikať v približne rovnakom čase ako samotná farma.
V čom sa líši úroda z bio farmy v porovnaní s klasickými farmami?
Bio pestovanie má, samozrejme, svoje pravidlá, ktoré sú dané slovenskou aj európskou legislatívou. Nemôžeme používať žiadne dusíkaté hnojivá, pesticídy, prípravky na ochranu rastlín a rôzne umelé postreky, ktoré sa bežne používajú v konvenčnom poľnohospodárstve. Na ochranu rastlín pred škodcami a chorobami môžeme použiť len ekologické prípravky, ktoré majú minimálny dopad na rastlinu a aj ľudské telo, alebo prípravky povolené prostredníctvom ÚKSUPu. Na hnojenie používame len maštaľný hnoj od našich vlastných zvierat. Z tohto dôvodu je úroda z biofarmy jednoznačne zdravšia v porovnaní s obyčajnými produktmi v obchodoch. To ale platí aj pre naše ostatné výrobky ako mäso či mliečne produkty.
Aké metódy a postupy používate?
Cesta našich paradajok a aj ostatnej zeleniny začína približne v januári/februári, kedy sadíme semienka a postupne začíname pestovať vlastné priesady. Podľa počasia v apríli/máji sadíme priesady do zeme a začína sa každodenná starostlivosť. Naša zelenina rastie v reálnej pôde, nie v hydropónii, ako je to bežné vo veľkých produkciách, ktoré končia na pultoch obchodov. Presne preto je chuť našich paradajok neporovnateľne lepšia a oceňujú to aj najlepšie reštaurácie, s ktorými spolupracujeme.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Kam sa vybrať nakupovať kvalitnú a čerstvú úrodu? Ktoré trhy na Slovensku odporúčate?
Úplne najlepší spôsob je nájsť si lokálneho pestovateľa v mieste, kde bývame, a nakupovať priamo od zdroja. Vieme si tak overiť, či ide skutočne o pestovateľa alebo len priekupníka, ako tomu často na trhoch býva. Navyše sa vieme aj dozvedieť viac o postupoch a metódach, ktoré sú pri pestovaní používané. Priekupníkov vieme na trhoch rozoznať celkom ľahko. Pokiaľ má 15 predajcov na jednom trhu zeleninu, ktorá vyzerá rovnako, ako namaľovaná a bez jedinej chybičky, odporúčam vyhľadať iný farmársky trh.
Ako sú na tom supermarkety? Dostane sa kvalitná slovenská úroda aj na tieto pulty?
Samozrejme, že vieme kúpiť kvalitnú zeleninu aj v supermarkete, no je to skôr výnimka. Naša farma napríklad už dlhšie spolupracuje s potravinami Fresh a Fajne. Páči sa nám, že sa snažia na trh priniesť lokálne produkty, a teda v týchto reťazcoch sa ku kvalitnej slovenskej úrode dostaneme. Spomenul by som aj potraviny Yeme, ktoré sídlia v Bratislavskom kraji, a tiež ponúkajú produkty od lokálnych pestovateľov. O iných supermarketoch neviem a vo veľkých reťazcoch je kvalitnej zeleniny určite minimum, ak tam vôbec aj nejaká je.
Aké najväčšie chyby robíme pri nákupoch ovocia a zeleniny?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)