Peter Demko je pivovarníkom v piešťanskom pivovare ŽiWell, v ktorom vyrábajú remeselné pivá s pestrými a detailne navrhnutými (často príbehovými) vizuálmi. Rovnako ako mnohí Slováci, aj Peter obľubuje poctivé nealkoholické pivá, ktoré si dokonca, ako sám priznáva, rád vychutná aj v situáciách, keď alkohol nie je preňho prekážkou. Napriek tomu, že nealko pivá sú čoraz populárnejšie, na čapované verzie si budeme musieť na Slovensku ešte počkať.
Ako sa vy ako pivovarník staviate k téme nealkoholického piva? Ste tím za alebo proti?
Ja som určite tím za, pokiaľ je teda urobené poctivo. Nealkoholické pivo je skvelá možnosť, ako si dať kvalitný pivný produkt v prípade, že nemôžeme alebo nechceme konzumovať alkohol. Sám si veľmi rád dávam takéto nápoje. Pravda je taká, že čím som starší, tým viac preferujem nealkoholické pivo aj v situáciách, kedy by som si mohol dať aj alkoholické.
Môže nealkoholické pivo dosiahnuť skutočnú pivnú chuť?
Nealkoholické pivo môže byť naozaj veľmi podobné tomu alkoholickému, ale dosiahnuť stav, kedy ho len ťažko rozoznáme, je tou náročnejšou a, samozrejme, aj drahšou cestou, a teda je to skôr zriedkavé. Mám ale pocit, že či už remeselné alebo aj tie veľké pivovary, ktoré vedú výrobu touto cestou, sú minimálne v tej výslednej chuti oveľa úspešnejšie.
Ako prebieha výroba nealkoholického piva? V čom sa výrobný proces líši od alkoholického variantu?
Máme celkovo 3 možnosti, ako vyrobiť nealkoholické pivo. Pri výrobe piva ako takého sa riadime stupňovitosťou (jedenástka, dvanástka atď.) a prvou možnosťou je navariť slabšie pivo – päťku alebo šestku. Táto hodnota vyjadruje, koľko percent cukru získaného zo sladov pripadá na jednotku objemu piva. Zjednodušene povedané, tieto cukry konzumujú kvasnice a podľa toho potom vytvárajú CO2 a alkohol. Pivo teda zakvasíme bežným typom kvasníc, ale musíme si ustrážiť, aby kvasenie prebiehalo kratšie, tým pádom nejaký alkohol vznikne, ale ten obsah bude do limitujúcich 0,5 %.
Druhou možnosťou je, že navaríme klasickú mladinu (ako pri výrobe piva) s tým, že ju zakvasíme špeciálne upravenými pivnými kvasnicami, ktoré produkujú málo alkoholu. Kedysi si ich vyvíjali iba tie najväčšie pivovary, ale dnes sú už bežne dostupné na trhu.
Jedinou cestou, ako dosiahnuť úplnú absenciu alkoholu, je, že navarené pivo prejde vákuovou destiláciou. Vstupovať do procesu tak môže aj slabšie pivo, uvarené podľa vyššie spomenutého postupu, alebo aj klasické silné pivo. Ide o najistejšiu, ale zároveň aj najdrahšiu možnosť, s ktorou docielime 0,0 % alkoholu.
Čo stojí za vyššími cenami? Prečo je nealko pivo drahšie ako klasické?š
Vo vyššej cene môže byť zohľadnená aj vákuová destilácia resp. náklady na toto zariadenie, ale takisto to súvisí s tým, že nealkoholického piva sa neprodukujú také kvantá ako toho alkoholického. Myslím si, že čím viac sa nealko pivo bude predávať, tým vyrovnanejšie budú ceny.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Alkoholické pivo často vyberáme podľa obsahu alkoholu. Existuje obdobná kategorizácia aj pri nealko pive?
Neexistuje. Pri nealko pive máme iba jednu kategóriu, do ktorej podľa legislatívy patrí pivo s obsahom alkoholu do 0,5 %. Ak je tento limit prekročený, pivo zaraďujeme už k nízkoalkoholickým pivám.
Čomu pripisujete aktuálny úspech nealkoholického piva medzi Slovákmi?
Určite by som to pripísal k trendu zdravého životného štýlu medzi mladými a to, že je bez alkoholu, je najväčší hnací motor celej popularity. Mladí ľudia sa rozhodli vyradiť alkohol zo svojho spoločenského života, nepotrebujú ho k zábave a radšej budú piť nápoje bez alkoholu ako by mali byť opití a robiť blbosti. A toto je najväčší rozdiel oproti minulosti, kedy nealko pivo bolo len náhradou toho alkoholického a dnes je výraznou preferenciou. Je dôležité spomenúť aj to, že nealkoholické nápoje sú dnes najrýchlejšie rastúcim potravinárskym segmentom na globálnom trhu.
Čo môžeme očakávať, ak skombinujeme alko a nealko pivo?
Z môjho pohľadu, keď skombinujeme pivo s akýmkoľvek nealko nápojom, tak ho vlastne riedime a tým pádom „zašľape“ menej.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ako rozpoznať kvalitné nealkoholické pivo?
Najkvalitnejšie nealko pivo je také, ktoré je na nerozoznanie od alkoholického, ale je ho veľmi málo, keďže cenovo nie je konkurencieschopné. Ak totiž chceme stabilné pivo s 0 % alkoholu, tak musí prejsť destiláciou a pasterizáciou, čím sa ale nezbaví len molekúl alkoholu, ale aj veľkej časti chuťového spektra. Takýto výsledok je teda chuťovo zlý a to je aj dôvod, prečo je na trhu viac radlerov. Pivovary sa totiž rôznymi bylinkovými a ovocnými chuťami snažia prekryť ten nie práve najchutnejší základ.
Prečo je čapované nealkoholické pivo v podnikoch také zriedkavé?
Nemá takú tradíciu ako alkoholické, ale je to len otázkou času, keďže ten trh si to pýta. Aj v zahraničí vznikajú bary, ktoré ponúkajú len nealko nápoje. Osobne si myslím, že aj na Slovensku môžeme očakávať podobný trend.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Prečo je okolo nealkoholického piva na Slovensku taká kontroverzia? Dá sa teda považovať za skutočné pivo?
Kontroverzia pochádza z tej alkoholickej minulosti nášho národa a spoločnosti. Keď ste si nedali alkohol napríklad na rodinnej oslave, tak už sa vás všetci pýtali, či ste šofér, tehotná alebo beriete antibiotiká. Z technologického pohľadu vieme urobiť pivo, ktoré má parametre naozaj kvalitného alkoholického piva s tým rozdielom, že tam teda necítime ten alkohol.