fbpx

ROZHOVOR: Jedlo utopené v omáčke, hora byliniek či nechutné farbivá. Foodstylistka Martina ti poradí, ako pripraviť dychberúce pokrmy

Foodstylistka Martina vytvára umelecké diela na tanieri, nájdeš ich v editoriáloch aj na jej vlastnom blogu. Zdroj: Archív ML
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ako pripraviť štýlový raňajkový chlebík?
  • Čo si pred stylovaním musíš naplánovať?
  • Ako sa vyhnúť utopeniu jedla v omáčke?
  • Ktoré prírodné farbivá sú najlepšie?
  • Čím na záver posypať tanier?

Závisí od toho, pre koho dezert stylujem, čo má/nemá daná osoba rada, aké sú ingrediencie, téma či farebná škála. Rada však využívam rôzne odtiene hlavnej farby dezertu alebo kontrastnú farbu, ktorá všetko zvýrazní a naruší uhladenosť. Používam výhradne prírodné a nezávadné farbivá z lyofilizovaného ovocia alebo sušených kvetov. Je to zároveň výzva, lebo prírodné farbivá sa správajú inak pri zmene pH alebo teploty. Myslím si, že nemusíme siahať po zbytočnej chémii, ak máme toľko kvalitných prírodných zdrojov. Veľmi rada používam modrú spirulinu, ktorá dokáže vytvoriť tyrkysové až tmavomodré farby a pritom skoro vôbec neovplyvňuje chuť. Používam aj lyofilizovanú pitahayu alebo maliny, z ktorých viem namiešať farby od jemne ružovej po výrazne fuchsiovú či sýto malinovú.

Frčí minimalizmus na tanieri a prepojenie stolujúcich s kuchyňou.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lopezka – Tinky Lopez (@lopez.sk)


Ktoré kombinácie sú nadčasové a univerzálne?

Kombinácie mozzarelly, paradajok a bazalky, cestovín s paradajkovou omáčkou, chrumkavého pečiva s olivovým olejom či syrmi. Bábovka a kvalitná káva alebo čerstvý chlebík s maslom a sezónnou zeleninou. Tieto kombinácie podľa mňa nikdy nevyjdú z módy.

S akými najnovšími trendmi sa môžeme stretnúť?

Trendom sú čerstvé a kvalitné ingrediencie, ktoré podporujú zdravie, sezónnosť a udržateľnosť s nádychom našej kultúry a toho, čo máme radi. Frčí minimalizmus na tanieri a prepojenie stolujúcich s kuchyňou, a teda vyskladanie pokrmu z rôznych komponentov, ktoré si môžeme nakombinovať ako chceme. Dnes sa tiež kladie väčší dôraz na udržateľnosť, ľudia tiež vyhľadávajú ľahšie jedlá, v ktorých sa vyzdvihuje čerstvosť a profit pre ich zdravie.

Na to, aby sme si doma nastylovali večeru alebo jedlo na oslavu, nepotrebujeme veľa.

Čo by ste označili za najväčší prehrešok proti foodstylingu?

Jedlo utopené v omáčke po okraj taniera alebo neprirodzené umelé farbivo, ktoré pôsobí jedovato až nechutne. Ďalej tiež predekorovanie horou mikrobyliniek alebo zeleninou, kedy pokrm zaniká. Ak chceme k pokrmu pridať viac omáčky, je lepšie zvoliť použitie omáčnika, kedy si stolujúci sám môže omáčku pridať.

Ako pripraviť neodolateľný raňajkový chlebík?

Nachystáme si zeleninu podľa chuti a nakrájame ju na tenké plátky. Chlebík zas nakrájame na tenké krajce, prerežeme ich našikmo a dáme na chvíľku do toastera s plátkom masla, aby boli jemne chrumkavé. Zeleninu necháme jemne opiecť na troške olivového oleja a pridáme štipku soli a čierneho korenia. Môžeme si k tomu spraviť aj mini omeletu alebo volské oko. Zeleninu potom lyžicou naservírujeme na chlebíky. Na vrch môžeme dať čerstvé bylinky nasekané nadrobno. Moja rodina miluje napríklad bazalku alebo vňať zo stopkového zelera. Na záver cik-cak pohybmi nanesieme lyžičkou mandľové maslo a posypeme toastovanými píniovými orieškami a čiernym sezamom.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lopezka – Tinky Lopez (@lopez.sk)


Aké sú rady od foodstylistky?

Na to, aby sme si doma nastylovali večeru alebo jedlo na oslavu, nepotrebujeme veľa. Využiť môžeme jednoduché línie, farebné kontrasty, semienka, rôzne čerstvé bylinky, lyofilizované ovocie/zeleninu, ktoré jemne rozdrvíme na prach a posypeme ním časť taniera alebo priamo jedlo. Môžeme použiť aj jedlé kvety, ktoré si za pár centov vieme zasadiť aj doma a mať ich tak kedykoľvek poruke. Efektne vieme oživiť jedlo obyčajným čiernym sezamom, puffovaným pšenom alebo orieškami či nasekanou petržlenovou vňaťou. Použijeme obľúbený obrus, príbor a stôl doladíme servítkami a kvietkami.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie