ROZHOVOR: Jedlo utopené v omáčke, hora byliniek či nechutné farbivá. Foodstylistka Martina ti poradí, ako pripraviť dychberúce pokrmy

Reklama
Foodstylistka Martina vytvára umelecké diela na tanieri, nájdeš ich v editoriáloch aj na jej vlastnom blogu. Zdroj: Archív ML
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ako pripraviť štýlový raňajkový chlebík?
  • Čo si pred stylovaním musíš naplánovať?
  • Ako sa vyhnúť utopeniu jedla v omáčke?
  • Ktoré prírodné farbivá sú najlepšie?
  • Čím na záver posypať tanier?

Košičanka Martina López Silman Hyllová je známa svojím vycibreným vkusom a citom pre detail, ktorý pretavuje do podoby umeleckých diel priamo na tanieri. Foodstyling jej učaroval už ako malej, keď sa na stole objavovali nielen chutné, ale aj oku lahodiace jedlá. Dnes prevádzkuje vlastný blog s tradičnými aj modernými receptmi a ako vychytená foodstylistka spolupracuje so svojou sestrou – dizajnérkou a spoločne vytvárajú unikátne editoriály.

Pýtali sme sa jej,

  • ktoré jedlá sa stylujú najťažšie,
  • aké trendy aktuálne frčia,
  • spomenula nám aj overené nadčasové kombinácie, ktorými nič nepokazíš,
  • prezradila, prečo sú maliny dokonalým prírodným farbivom.

Čo vás inšpirovalo k foodstylingu?

Už ako malá som s láskou obdivovala mamku, ktorá dokázala pripraviť nielen chutné, ale aj oku lahodiace jedlá, ktoré vynikali na krásne prestretom stole. Tieto jedlá akoby doslova volali po tom, aby boli zjedené a vždy to krásno vychádzalo predovšetkým z toho, s akou láskou bolo jedlo pripravované. V tomto smere ma okrem mamky ovplyvnila aj sestra, ktorá je dizajnérka a floristka.

Ako ste sa k foodstylingu napokon dostali?

Rada varím, a keďže si mnoho priateľov odo mňa pýtalo recepty, nebavilo ma ich každému písať a veľakrát som si ani nepamätala, aké ingrediencie som použila a v akých pomeroch. Potrebovala som nejaký jednoduchý web na recepty, ktoré by som s nimi zdieľala. Na narodeniny som tak od sestry a švagra dostala doménu na svoj vlastný blog. Od receptov na blogu cez nespokojnosť s mojou prezentáciou som sa dostala k fotografii a foodstylingu. Fascinuje ma na tom najmä škála farieb, ktoré nám príroda ponúka, textúry, vône, chute a to, ako pri vhodnej kombinácii všetko dokáže spolu hrať, prepojiť sa a už pri prvom pohľade na tanier osloviť chuťové poháriky.

Ak je prezentácia dychberúca a bez nežiaducich fľakov na vhodne vybranom tanieri, jedlo hrá farbami, vrstvami a kompozíciou, tak prešlo rukami foodstylistu.

Kde hľadať symbiózu?

Symbióza vo foodstylingu je o umení úpravy jedla a vzájomnej harmónii medzi ingredienciami na tanieri, čím docielime vizuálne príťažlivý výsledok – kombináciou farieb, kontrastom v textúrach, harmóniou chutí a v neposlednom rade aj množstvom. Taktiež je dôležitý výber servírovacej súpravy, ktorá podčiarkne celý styling.

Ako by ste definovali základ foodstylingu?

Základom je mať vopred pripravený plán, ako prezentovať jedlo príťažlivým spôsobom, premysleným usporiadaním, použitím čerstvých ingrediencií, výberom farieb a techník zdobenia tak, aby sa zvýraznili prirodzené vlastnosti jedla a jeho chute.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lopezka – Tinky Lopez (@lopez.sk)


Ako spoznáme, že jedlo prešlo rukami foodstylistu?

Keď sa pozrieme na tanier a vidíme precízne poskladané ingrediencie, na ktoré boli zjavne použité profesionálne nástroje a máme dojem, že máme pred sebou umelecké dielo. Ak je prezentácia dychberúca a bez nežiaducich fľakov na vhodne vybranom tanieri, jedlo hrá farbami, vrstvami a kompozíciou, tak prešlo rukami foodstylistu.

Ktoré jedlá sú v tomto smere „najtvrdšími orieškami“?

Všetko jedlo, ktoré rýchlo mení svoju konzistenciu ako zmrzlina, pena, roztopený syr alebo potraviny, ktoré môžu navlhnúť, roztopiť sa, stratiť tvar alebo zvädnúť. Ťažšie sa pracuje aj s farebne nevýraznými jedlami v odtieňoch béžovej (rôzne kaše) alebo vo farbách, ktoré splývajú a pôsobia mdlo. Ešte by som uviedla potraviny ako klobásy a salámy, ktoré nevyzerajú lákavo a v neposlednom rade surové ryby, morské plody a mäso.

Používam výhradne prírodné a nezávadné farbivá z lyofilizovaného ovocia alebo sušených kvetov.

A s ktorými sa vám najľahšie pracuje?

Najľahšie sa mi pracuje s rôznymi dezertmi, šalátmi, cestovinami alebo všeobecne s ovocím.

V čom dokáže byť foodstyling nevyspytateľný?

Ak z nejakého dôvodu nie je možné zohnať niektoré suroviny. Ďalej keď zistím, že je niekto alergický na konkrétnu potravinu, zlyhá technika, vypadne prúd alebo dôjde k obyčajnému nedorozumeniu. Taktiež pokiaľ má klient očakávania, o ktorých mi vopred nepovedal, čo môže byť napríklad nádherne sa naťahujúci syr na pizzi, pri čom je nutné použiť lepidlo a ja osobne nepoužívam podobné praktiky, takže tu hľadám iné riešenie.

Aké suroviny sú najviac nepoddajné?

Rôzne lepkavé, gélové či penové suroviny, čo nedržia tvar alebo sú príliš tuhé na tvarovanie.

Ako vyberáte farby pri dezertoch?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie