fbpx

ROZHOVOR: Ivetka vyrába džemy, z ktorých nafúkate: Nepatria na pečivo ani do rúry, hodia sa však k syrom či sviečkovej

Iveta Hrabovská stojí za značkou Gentlejam, ktorá na slovenský trh priniesla netradičné džemy s alkoholom. Zdroj: Archív IH
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Aké druhy alkoholu v džemoch nájdete?
  • Ako vznikajú chuťové kombinácie?
  • Prečo alkoholické džemy nepridávať do pečenia?
  • Ako si doma pripraviť Gin & Tonic s ríbezľovým džemom?
  • Ako servírovať džemy k cheesecakom?

Nikdy predtým žiaden džem neuvarila, začínala bez skúseností v gastre a s minimálnym rozpočtom. Iveta Hrabovská sa spolu s manželom Matejom pustila do vlastnej značky Gentlejam, v ktorej sa spája špičková chuť ovocia a kvalitného alkoholu.

Ich džemy sa ale na míle líšia od tých klasických a určite nepatria na chlebík či na vianočku, ale zato dokážu okoreniť miešané drinky a sú zárukou gurmánskeho zážitku na každej grilovačke. V ich ponuke nájdete aj také kombinácie ako marhule s karibským rumom, čučoriedky s portským vínom či červené ríbezle s Roku ginom.

Ako ste prišli na spojenie džemu a alkoholu?

Verte či nie, ale tento nápad mi skrsol pri fľaši vína. Doteraz si pamätám na pohľad môjho manžela, keď som naňho z ničoho nič vyvalila: „Matej, mám skvelý nápad! Poďme vyrábať džemy s alkoholom!“

On mi len nechápavo odpovedal: „Ivka, ale ty si nikdy žiaden džem neuvarila.“

A ja na to: „A čo?“

Potom pokračoval: „Ivka, ale ty máš investičný budget na podnikanie asi tak 300 €.“

A ja na to znovu: „A čo?“

Žiadne prekážky som nevidela. Absolútne ma neodradilo ani to, že nemám gastro vzdelanie. Ten nápad ma tak nadchol, že som v hlave už nemala nič iné, iba moju značku.

S akou kombináciou ste začínali?

Celkom prvý bol marhuľový džem s bourbon whisky, no nikdy neuzrel svetlo sveta. Inšpirovala som sa receptom na internete, ale bol extrémne sladký a málo alkoholický. A tak som išla podľa vlastných chuťových buniek. Pridala som viac alkoholu a ubrala viac ako polovicu cukru.

Ako vzniká taký džem? S akými druhmi alkoholu najčastejšie pracujete? A podľa čoho vytvárate kombinácie?

Aj napriek tomu, že som nikdy žiaden džem neuvarila, od začiatku som si vytvárala receptúry sama. Asi mám dar od Boha, pretože vývoj mi išiel celkom s ľahkosťou. Samozrejme, že som veľa skúšala, testovala, ochutnávala a vyhadzovala. Produkty ale prešli brutálnym progresom. Začali sme používať ingrediencie, ktoré nie sú bežne dostupné na slovenskom trhu a kombinovali sme na prvý pohľad nespojiteľné suroviny. Začali tak vznikať kombinácie ako višňový džem s výberovou kávou a Metaxou Private Reserva alebo džem z červených ríbezlí, s lupeňmi ruží, kampotským korením a Hendrick´s ginom. Niekoľko rokov som tvorila receptúry ja, posledné 2 roky ale spolupracujeme s rôznymi šéfkuchármi na Slovensku. Každý rok totiž vytvárame edíciu od TOP šéfkuchárov a oslovujeme 3 šéfkuchárov, ktorí vytvoria receptúru na ich vlastný Gentlejam.

S akým obsahom alkoholu by sme mali rátať? Môžeme z džemu nafúkať?

Samozrejme, že môžeme nafúkať. Džemy a omáčky z nášho portfólia obsahujú od 2 % do 12 % čistého alkoholu. Alkohol totiž pridávame v štádiu, kedy sa už nevyparuje, preto tam aj reálne zostáva.

Aké sú reakcie na premiérové ochutnávky? Čo ľudí zvykne najviac prekvapiť? 

Dovolím si tvrdiť, že vytvoriť zážitkové ochutnávky Gentlejam bola trefa do čierneho. Dali sme totiž dokopy 4 druhy ochutnávok, pričom každá je úplne iná a zameraná na iný zážitok z chutí. Ľudí neskutočne prekvapí samotné prevedenie, na ktorom sme si dali naozaj záležať. Vizuálne sme každý druh dotiahli do posledného detailu a mysleli sme na to, aby ľudia zažili „wow efekt“ aj zo samotnej chuti.

Akými rôznymi spôsobmi si môžeme vychutnať džemy s alkoholom?

Keď sa ma niekto spýta, či sa hodí skôr na vianočku alebo na chlebík, až ma strasie. (smiech) Naše džemy nepatria v žiadnom prípade na pečivo. Zabilo by to ich chuť. Receptúry totiž vyvíjame tak, aby sa geniálne párovali k syrom a mäsám ako prílohy. Môžeme nimi nahradiť sladkú brusnicovú omáčku k sviečkovej alebo si do nich namáčať rozličné syry. Gentlejam tak dosiahne úplne inú úroveň chuti. Mnoho zákazníkov páruje naše džemy k divine, kačacine, teľacine, mäsovým paštétam, ale aj ako prílohu k sladkým pokrmom ako panna cotta, cookies, brownies a pod. Tých kombinácií je neskutočne veľa. Snažíme sa svojich zákazníkov takpovediac edukovať a inšpirovať v skúšaní nových chutí ale aj v tom, aby darovali Gentlejam ako darček na rôzne príležitosti. Preto sme sa rozhodli vytvoriť balenia, ktoré by zákazníkom ponúkali komplexnú škálu chutí, ktoré spolu ladia. Mnohokrát sme teda skvelá voľba aj pre ľudí, ktorí majú všetko.

Ako chutí džem v miešanom drinku? Ako ovplyvňuje výslednú chuť?

Drinku dodáva výnimočnú sladkosť a ovocnú chuť. Keď džem zmiešame s ostatnými ingredienciami, tak sa zmení aj textúra nápoja a drink zhustne.

Aký drink s džemom zvládneme pripraviť aj doma? Ako na to?

Počas tohto leta sme vytvorili miniseriál, v rámci ktorého sme učili ľudí namiešať si svoj vlastný drink s Gentlejam. Vytvorili sme 4 videá so 4 osviežujúcimi drinkami, ktoré sú veľmi jednoduché na výrobu.

Gin & Tonic s Džinovým kúzlom

Pohár naplníme do polovice ľadovými kockami, pridáme kávovú lyžičku Džinového kúzla (ríbezľový džem s Roku ginom) a podľa chuti ešte pridáme Roku gin. Premiešame, kým ešte nemáme v pohári perlivú zložku. Doplníme ľad, zalejeme tonicom a jemne premiešame tak, aby sme drink príliš nevybublinkovali. Na koniec môžeme drink dozdobiť malinami, ríbezľami či limetkou.

Ako alko džemy zakomponovať do grilovačky?

Opäť ako prílohu ku grilovaným dobrotám. Či už k steakom, grilovaným syrom alebo zelenine. Aj preto sme vytvorili Gentlejam grilovačky, lebo sme chceli ľuďom ukázať inakosť v gastronómii. Na našich grilovačkách ľudia zažijú „wow efekt“, keď flambujeme ovocie na 12-ročnom Diplomático rume a oheň sála do brutálnej výšky.

Môžeme džemy použiť aj pri pečení?

Gentlejam neodporúčam do pečených dobrôt, keďže sa alkohol teplom vyparí a džemy stratia svoju výnimočnosť. Stále však tvrdím, že ak zákazníci chcú silou-mocou Gentlejam k sladkým pokrmom, tak jedine ako prílohu k cheesecakom, tiramisu, croissantom či brownies. Odporúčam teda dať džem ako čerešničku na torte v podobe dipu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie