ROZHOVOR: Dobrý drink vám pripravia takmer v každom bare, zážitok nie: Storytelling predáva, prezrádza barman Adrián

Reklama
Adrián Michalčík pracoval v slovenských, českých aj nórskych baroch, dnes otvára svoj vlastný priamo v nórskej metropole. Zdroj: Archív AM
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ako česko-slovenskí barmani zmenili nórske bary?
  • Ktoré drinky sú u Slovákov v kurze?
  • Čo je na barmanstve najťažšie?
  • Ktoré slovenské bary sú podľa Adriána najlepšie?
  • Ako vznikajú nové drinky?

Inšpirácia je všade okolo nás. Klišé, s ktorým musím súhlasiť. Rád sa inšpirujem prírodou, umením, vzťahmi, literatúrou a jedlom. Pri tvorbe barového menu je dôležitá hlavná téma, a teda inšpirácia, ktorá by mala odzrkadľovať celkovú identitu baru. Potom si určíme inšpirácie pre jednotlivé kokteily a rozhľadňujeme DNA drinkov, chuťove profily, ingrediencie, výber skla a servisov, typ ľadu, ozdoby a vôňu. Všetky komponenty by mali byť perfektne zosúladené. Drink musí byť chutný, ľahko pochopiteľný a taktiež inovatívny. Menu zas komplexné, aby si každý mohol nájsť to svoje. Každý drink je vizitkou barmana a mal by byť aj jeho súčasťou.

Aký význam má tzv. storytelling v barmanstve?

Na svojich prezentáciách zvyknem hovorievať, že ľudia si často nepamätajú, čo presne bolo v ich pohári, ale čo si určite pamätať budú je to, ako sa pri tom cítili.  Storytelling má obrovskú silu, pomocou príbehov vytvárame emócie, ktoré sú našou neoddeliteľnou súčasťou. Príbehy jednoducho predávajú a dávajú nám možnosť citovo sa spojiť s daným produktom. Moje drinky majú príbehy a tým sa odlišujú od ostatných. Dnes si dobrý drink môžeme vychutnať takmer v každom bare, ale zážitok nie. A práve zážitok je to, čo nás motivuje znovu sa vrátiť do daného baru.

Ktoré drinky majú u vás Slováci najradšej?

Závisí od hosťa, času aj príležitosti. Momentálne sú u nás na vzostupe ginové koktaily, drinky na báze agave spirits (tequila, mezcal) a trendovou kategóriou sú určite low & no ABV drinky ako odraz zdravého životného štýlu. Hostia sú otvorení aj drinkom na ušľachtilých spiritoch, čo súvisí s tým, že sa do popredia dostáva kvalita.

Mnohí profi barmani sa pozerajú na mojito cez prsty, hoci ide o jeden z najobľúbenejších miešaných kokteilov. Prečo je to tak?

Ide o prirodzený vývoj. Hľadáme inovácie a dobrodružstvá, radi skúšame nové veci a je to tak správne. Nechcem tým povedať, že kokteil Mojito nie je chutný, ale teší ma, že sa vytvárajú ďalšie chutné kreácie. Napríklad Old Cuban, ktorý je chuťovo identický s Mojitom, ale dopĺňa ho perlivé víno a servíruje sa v elegantnom coupe glass.

Ako sa postupne menila barová scéna na Slovensku počas uplynulých 30 rokov?

S radosťou a pýchou môžem povedať, že slovenská barová scéna je jednou z najkvalitnejších na svete a neustále sa zlepšuje. Veľký prelom nastal po miléniu, kedy vyčnieval bratislavský bar Paparazzi. Po jeho zatvorení vycestovalo do sveta veľa skvelých barmanov, čo síce na čas oslabilo našu barovú scénu, ale zároveň slovenskí barmani vytvorili Slovensku vo svete vynikajúce meno. Nielenže prepájajú novú generáciu barmanov, ale takisto prinášajú domov svetové trendy.

Ktoré slovenské bary sa dnes oplatí navštíviť a prečo práve tieto?

Vždy rád zavítam do bratislavského Mirror baru v hoteli Carlton so skvelým tímom, levelom hospitality, atmosférou a kokteilmi. Spomenul by som aj nitriansky Zahir, ktorý riadi Ľuboš Rácz, krstný otec slovenskej barovej scény.

„Vždy sa snažím dokázať viac ako som dokázal v minulosti,“ vravíte v nedávnom rozhovore. Ste najlepším barmanom na svete. Čo možno ešte po takomto triumfe dosiahnuť? 

Pravda, v súťažnom svete už nemám ďalšie ciele, ale o to viac ich mám v osobnom a profesijnom živote. Neustále sa snažím zlepšovať a zdokonaľovať po osobnostnej aj pracovnej stránke. Momentálne s barmanstvom veľa cestujem, načerpávam nové skúsenosti a svoje posúvam ďalej mladšej generácii. Pracujem aj na niekoľkých projektoch a jedným z nich je aj môj vlastný bar About Contrasts, ktorý plánujem otvoriť v Osle začiatkom budúceho roka.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie