fbpx

ROZHOVOR: Dezerty môžeš jesť aj každý deň. Bez múky zdravšie nebudú, kúzlo urobíš aj s cuketou, vraví influencerka Simona (+recept)

Simona Malková je uznávaná foodblogerka a autorka už 2 kuchárok, vo svojich receptoch spája tradičné a netradičné ingrediencie vždy so zdravším výsledkom. Zdroj: Archív SM
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Sú bezlepkové koláče zdravšie?
  • Čím nahradiť múku v dezertoch?
  • Prečo má najkvalitnejšia čokoláda najviac kalórií?
  • S čím ideálne skombinovať ovocie v letných dezertoch?
  • Prečo sú mochi lepšou alternatívou klasických nanukov?

Mojím favoritom je perník z cukety. Celkom frčia aj repové brownies či čokoládový krém z batátov. Zeleninu v dezertoch nie je chuťovo cítiť, pomáha skôr s konzistenciou a pridáva vláčnosť. Vďaka použitiu zeleniny je taktiež možné výrazne znížiť množstvo tuku, takže koláčiky budú menej kalorické a budú obsahovať viac vlákniny.

Je medzi vašimi dezertami aj taký, v ktorom ovocie ani zeleninu nenájdeme? Podelíte sa s nami oň?

Zo zeleninových dezertov mi z mojej tvorby napadá len pár receptov, ovocie používam cca v každom druhom koláči, takže dezertov bez ovocia a zeleniny mám naozaj veľa. Ľudia si v poslednej dobe veľmi chválili Bounty koláčik


Ingrediencie:

Na cesto:

  • 40 g trstinového cukru
  • 30 g hladkej špaldovej múky
  • 2 vajíčka
  • 20 ml vody
  • 1 ČL kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli

Na krém:

  • 400 ml mlieka
  • 50 g krupice
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 50 g trstinového cukru

Na polevu:

  • 80 g čokolády
  • 100 g tuhej časti kokosového mlieka z konzervy

Na dokončenie:

Postup:

  1. Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich s cukrom do bledej peny. Prilejeme vodu a na nižších otáčkach krátko zašľaháme.
  2. Pridáme preosiatu múku, kakao, kypriaci prášok a cesto premiešame. Na záver do cesta jemne vmiešame sneh z vyšľahaných bielkov so štipkou soli.
  3. Cesto prelejeme do malého plechu (20 x 20 cm) a pečieme ho cca 15 minút pri teplote 180 stupňov.
  4. Medzitým pripravíme náplň – mlieko s cukrom privedieme takmer k varu a metličkou doň vmiešame krupicu. Za stáleho miešania povaríme krupicu do zhustnutia, pridáme do nej strúhaný kokos a odstavíme ju z plameňa.
  5. Na čiastočne vychladnutý korpus rozotrieme krupicový krém a naň naukladáme Barebells tyčinku nakrájanú na menšie kúsky.
  6. Čokoládu s kokosovým mliekom povaríme a metličkou rozmiešame na hladký krém, ktorý nalejeme na vrch koláčika.
  7. Koláč necháme pred krájaním stuhnúť zopár hodín v chladničke.

Patrí teda čokoláda do zdravých dezertov? Akú odporúčate a hlavne v akom množstve?

Všetko závisí od celkového jedálnička jednotlivca a jeho životného štýlu. Aktívne žijúci človek s dostatočným príjmom vlákniny, zeleniny, ovocia, bielkovín a primeraným príjmom „zdravých“ tukov si môže absolútne bez výčitiek vychutnávať čokoládu každý deň. Celá tablička denne nebude asi ideálna pre nikoho, no všetko závisí od kontextu.

Čokoláda do dezertov určite patrí, či už do krémov, na preliatie či do polevy. Najzdravšia je určite kvalitná čokoláda s vysokým podielom kakaa (povedzme 80 %), no vďaka vysokému podielu kakaového masla je paradoxne aj najkalorickejšia. Do dezertov je však podľa mňa vhodnejšia menej %-ná čokoláda, ktorá sa lepšie topí a je aj dostatočne sladká, dezert s ňou teda bude chutnejší.

„Toto leto patrí mochi plnenému zmrzlinou,“ vravíte. Čím vás tento dezert okúzlil a v čom vyniká z pohľadu nutričných hodnôt v porovnaní s klasickými nanukmi?

Na mochi ma zaujala najmä konzistencia a príjemný kontrast medzi mäkkým ťahavým cestíčkom a chutnou zmrzlinou. Čo sa týka nutričných hodnôt, ide stále o občasný dezert tak, ako každá smotanová zmrzlina, no výhoda je za mňa v tom, že jedno mochi má menej kalórií ako priemerný nanuk.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie