ROZHOVOR: Bryndzákmi to nekončí: Halušky sú také slovenské cestoviny, kombinujeme ich s Grankom, kukuricou či makom, prezrádza Ján z Inej halušky

Reklama
V Inej haluške pripravujú halušky netradične, kombinujú ich s talianskymi chuťami, legendárnym Grankom či špenátom. Zdroj: Facebook/Iná haluška
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ktoré halušky vás prenesú do detstva?
  • Aký je rozdiel medzi haluškami a strapačkami?
  • Ako vznikli halušky Mexická šleha?
  • Prečo sú makové halušky lepšie ako šúľance?
  • Aké špeciály v Inej haluške už pripravovali?

Ako hovorím, halušky sú naša slovenská cestovina, na ktorú môžeme byť právom hrdí. A aj keď ja bryndzáky milujem, je škoda pripravovať halušky iba na jeden alebo dva spôsoby. Pred otvorením som napríklad mojej manželke Táničke pripravoval špenátové halušky s nivovou omáčkou asi dva týždne vkuse každý deň, tak jej chutili. Nie každý má totiž rád bryndzu, ale samotné halušky mu neprekážajú. To ma inšpirovalo skúsiť ich napríklad na taliansky spôsob. A ako chutia, to nechávam už na vás. Všetky recepty sú robené podľa mojej chuti, takže mne, samozrejme, chutia.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Reštaurácia Iná haluška (@ina_haluska)

A kde sa vzal nápad s Mexickou šlehou? Ako nám dokáže okoreniť chuťové poháriky?

Konkrétne Mexickú šlehu si nebudem brať na svoje triko, to by bolo určite nefér. Túto kombináciu som nevymyslel ja ani nikto z našich ľudí. Vymyslela ju partia chalanov, našich štamgastov. Boli jedni z tých, ktorí nás zachraňovali v čase pandémie, keď sme naozaj potrebovali veľkú podporu a chodili každý deň na obed, niektorí dokonca ešte aj na večeru. Samozrejme, po čase začali vymýšľať, lebo nechceli jesť stále to isté a kombinovali, kombinovali až nakombinovali porciu, ktorá vtedy nemala názov, no my sme ju skúsili dať do stálej ponuky ako Mexickú šlehu a hneď bola úspešná aj medzi ostatnými hosťami. Obsahuje špenátové halušky so základom z cibuľky, papriky a klobásky, s rajčinovou omáčkou, podporené chilli fazuľkou, kukuricou a dochutené sú čiernym korením a drveným peperoncinom.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Reštaurácia Iná haluška (@ina_haluska)

Čedar, niva či eidam. Pre ktorý syr k haluškám sa rozhodnúť? A čo s ním ideálne skombinovať?

Výber aj kombinácie nechávame na hosťoch, nech sa rozhodnú podľa toho, ktorý syr im je najsympatickejší. Najobľúbenejšia je určite niva v kombinácii s kuracím mäskom, čedarové s trhaným bravčovým mäsom a fritovanou cibuľkou a eidamové sú na taký ľahší spôsob s prosciuttom, olivami a kukuricou a obľúbené sú aj u detí.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Reštaurácia Iná haluška (@ina_haluska)

Aké halušky by ste ponúkli milovníkom sladkého? A ako aj haluškami môžeme potešiť detské chute?

V stálej ponuke máme Grankové, čo je odkaz zase na moje detstvo. Keď nám doma ostali halušky, ale paprikáš bol už fuč, tak sme ich nevyhodili, ale urobili sme si dezert s Grankom. Máme ale aj makové. S makom sa častejšie kombinujú šúľance, ale halušky majú výhodu v tom, že sú menšie a tým pádom každé sústo je šťavnatejšie a makovejšie. Pripravovali sme aj iné špeciály na určitú dobu, napríklad orechové, tvarohové alebo dukátové, v ktorých sme vymenili dukátové buchtičky za halušky a krém sme ponechali klasický vanilkovo-žĺtkový.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Reštaurácia Iná haluška (@ina_haluska)

Pripravili by ste aj vegánske halušky?

Toto je pre mňa veľmi ťažká otázka. Ja sám som milovník mäsa aj rôznych živočíšnych výrobkov, takže týmto smerom sa uberá aj naša ponuka, ale nájdete aj zopár vegetariánskych alebo bezlaktózových kombinácií. Všetky druhy sa, samozrejme, dajú pripraviť aj v bezlepkovej verzii, no vegánske nie sú žiadne, nakoľko dávame do samotného cesta vajíčko. Hoci málo, ale predsa je tam.

Na aké haluškové kombinácie sa môžeme najbližšie tešiť? Čo plánujete?

Určite budeme obmieňať ponuku, čo robíme to pravidelne. Tentokrát chytáme obmenu od nového roka a plánujeme vrátiť do stálej ponuky hríbikové s trhaným, teda zemiakové halušky s hríbikovou omáčkou, trhaným bravčovým mäskom, fritovanou cibuľkou, parmezánom a nejakou mikrobylinkou. Tiež plánujeme vymeniť nejaké špeciály. Skúšame niečo s údeným syrom a veľkým favoritom na zaradenie do stálej ponuky je aj horčicová omáčka, ktorá je v Inej haluške populárna hlavne v období jarmoku a adventu, kedy sa snažíme konkurovať klasickej cigánskej.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie