fbpx

ROZHOVOR: Ako na krémový cheesecake? S týmto syrom ho docielite, o kvalite rozhodujú aj sušienky či vanilka, radí Mária z Purista

Pod rodinnou značkou Purista sa skrývajú vegánske koláčiky a cheesecaky so surovinami z Madagaskaru, Maurícia aj slovenských fariem. Zdroj: Archív MK
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Čo obsahuje pravý New York Cheesecake?
  • Ako v Purista pripravujú cheesecaky?
  • Aké chuťové kombinácie sú u nich najobľúbenejšie?
  • Aký cheesecake je najľahší na prípravu?
  • Oplatí sa kúpiť cheesecake v supermarkete?

Základom je:

  • čerstvé maslo,
  • kvalitné sušienky,
  • syr Philadelphia,
  • vajíčka z voľného výbehu,
  • kvalitné sladidlo (trstinový cukor, kokosový cukor, xylitol),
  • kvalitná plnotučná smotana,
  • pravá Bourbon vanilka.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa PURISTA (@purista_ba)

Aké zručnosti potrebujeme na prípravu cheesecaku? Čo nás dokáže pri jeho príprave najviac potrápiť?

Aj nás na začiatku potrápil každý nový koláčik, ale dôležité je obrniť sa trpezlivosťou a nenechať sa odradiť, keď to hneď na prvýkrát nevyjde. Chvíľu to trvá, kým si vyladíme všetky pomery a takisto každá rúra inak pečie. Rokmi praxe sa ale človek zdokonaľuje a postupne vyladí každý krok. Príprava cheesecaku je špecifická v tom, že si vyžaduje hlavne čas. Ide o niekoľkohodinový proces, ktorý sa nedá len tak ľahko urýchliť. Samotné pečenie v rúre trvá cca hodinku, nasleduje postupné chladenie v rúre, chladenie po vybratí z rúry a napokon až finálne chladenie v chladničke. Samozrejme, že sa vieme toľkému čakaniu vyhnúť, ale je to na úkor kvality. Môžeme cheesecake pripraviť aj bez pečenia len s použitím želatíny, ale táto „želatínová skratka“ sa výrazne podpíše pod výslednú kvalitu.

Čo robiť v prípade, že sa cheesecake rozpadáva? Kde je chyba?

Cheesecake nedrží pokope vtedy, keď v ňom nie je správny pomer surovín alebo nie je dodržaný proces pečenia. Mnohí výrobcovia pridávajú do cheesecakov aj kukuričný alebo iný lepkový škrob, ktorý zabezpečí, že cheesecake zatuhne a má potom hutnejšiu konzistenciu. My nepoužívame škrob ani múku a volíme si síce dlhšiu cestu, ale vo výsledku je cheesecake prirodzene krémový.

Aké sú ideálne chuťové kombinácie?

V priebehu rokov sa našimi favoritmi stali kombinácie:

  • Choco Mousse,
  • Marakuja & Biela čokoláda,
  • Kokos & Mango,
  • Limetka & Tymian,
  • Malina & Bourbon vanilka,
  • Jahoda & Bazalka,
  • overená smotanová klasika New York cheesecake.

Určite by som spomenula aj zmrzlinu s príchuťou cheesecaku, ktorá je ideálnou voľbou pre tých, ktorí neobľubujú prílišnú sladkosť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa PURISTA (@purista_ba)

Ako sú na tom cheesecaky zo supermarketov?   

Tu nemôžeme veľmi hovoriť o kvalite. Značky, ktoré nájdeme v supermarketoch, vyrábajú cheesecaky strojovo a na kvantá. Vždy sa snažia čo najnižšie stlačiť cenu, aby sa dostali na pulty obchodných reťazcov. Všetko je to len o biznise, zatiaľ čo my sa snažíme zdokonaľovať len v tých cheesecakoch a vegánskych koláčikoch, niekto iný zase v punčákoch či veterníkoch. Cieľom je, aby sa ľudia naučili, že keď budú podporovať malú, ale kvalitnú výrobu, tak ten výrobca tu bude aj rok či dva. Určite tak odporúčam zvážiť kúpu cheesecaku od miestneho výrobcu alebo si kúpiť suroviny a upiecť si ho doma.

Pokiaľ ale predsa plánujeme kúpiť cheesecake zo supermarketu, v prvom rade je dôležité pozrieť sa na zloženie, ktoré je často uvádzané v takom znení, že zákazník z toho nedokáže ani vyčítať použité suroviny. Základom je teda zistiť čo najpresnejšie obsah surovín, medzi ktorými určite nájdeme aj taký škrob na zhutnenie, kypriace látky či konzervanty.

Aké tipy máte pre tých, ktorí sa chystajú piecť cheesecake prvýkrát?

Hlavne sa netreba báť a skúšať, skúšať, skúšať. Nie všetko sa podarí na prvý raz, ale práve tieto nezdary nás toho veľa naučia a pomôžu nám pochopiť, čo a ako spolu spájať, či akú teplotu zvoliť. Odporúčam vyskúšať si viaceré techniky prípravy cheesecakov, trebárs nasucho a vo vodnom kúpeli, pečený s vajíčkami alebo rýchlovka so želatínou a potom výsledky porovnať. Každá verzia má svoje plusy aj mínusy, ale čím viac toho vyskúšame,  tým viac sa nám to dostane „do oka“ a potom už budeme vedieť pohľadom odhadnúť správnu konzistenciu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa PURISTA (@purista_ba)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie