Zakladajú si na čistote surovín, jednoduchosti postupov a zodpovednom prístupe k ľudskému zdraviu. Za slovenskou značkou Purista nájdeme Máriu a Karola, dvoch mladých ľudí, ktorých podnikateľský príbeh začal v ich vlastnej kaviarni. Nedarilo sa im zohnať koláčiky v takej kvalite, akú chceli ponúkať, preto výrobu vzali do vlastných rúk a dnes sa špecializujú na krémové cheesecaky a vegánske koláče. Ich cheesecake spoznáte aj podľa nezameniteľného syra Philadelphia, vanilky z Madagaskaru či trstinového cukru z Maurícia.
Prečo ste si za gro svojho podnikania vybrali práve cheesecaky? Čím ste sa inšpirovali?
Úplne prvé cheesecaky sme začali pripravovať ešte pred 13 rokmi pre našu kaviareň San Domenico Caffe v Košiciach. V okolí nebola žiadna cukrárska výroba, ktorá by spĺňala naše predstavy o kvalite koláčikov, na ktorej nám už v tom čase veľmi záležalo. Nakoniec sme sa preto rozhodli, že si budeme piecť sami. Keďže sme mali možnosť ochutnať cheesecake so syrom Philadelphia v The Cheesecake Factory v USA, tak sme presne vedeli, aký je tam citeľný rozdiel v tom, keď v našich končinách použijeme tvaroh alebo syr mascarpone.
„Keď syr, tak syr, nie tvaroh,“ vravíte o New York cheesecaku. Ako má teda vyzerať?
Vo všeobecnosti sú naše cheesecaky iné, pretože používame už spomínaný syr Philadelphia, ktorý ich robí krémovejšími. Súčasťou našich cheesecakov sú aj vajíčka z neďalekej farmy, slovenská smotana, namiesto vanilínového cukru používame pravú Bourbon vanilku a sladíme prírodným trstinovým cukrom kvality Demerara. Všetky naše cheesecaky sú navyše úplne bez lepku, keďže do nich pridávame bezlepkové sušienky od českého výrobcu.
Prečo sú cheesecaky u nás také populárne?
Podobne ako všetky ostatné gastronomické trendy, tak aj cheesecaky si k nám našli cestu cez inšpirácie zo zahraničia. Keď je niečo trendy na západe, tak je len otázkou času, kedy sa to dostane aj na Slovensko. Ľudia cestujú, pracujú v zahraničí, inšpirujú sa a potom tí, čo sa vrátia späť, začínajú podnikať a otvárať si vlastné podniky. Ako príklad by som uviedla pistácie, ktoré sú toto leto veľkým hitom. Všade vidíme pistáciové croissanty, makrónky či kávu s pistáciovým krémom.
Cheesecaky dnes nájdeme na každom rohu. Podľa čoho si vieme už vo výklade overiť čerstvosť a kvalitu?
Už na prvý pohľad dokážeme zistiť, či je cheesecake čerstvý alebo už obschnutý. Pri označeniach niekedy býva aj uvedené, či ide o mrazený výrobok, ale o kvalite koláčika nám najviac povie samotné zloženie, o ktorom sa môžete informovať u pracovníka podniku a väčšiu istotu nám môže dodať aj fakt, že v prípade intolerancie musí byť zákazník dostatočne informovaný. Na mnohých koláčikoch nájdeme iba číselné vyjadrenia obsiahnutých alergénov. Naše cheesecaky spoznáte aj podľa toho, že prevádzkam dávame štítky s kompletným zložením, čím dávame jasne najavo, že sa za naše koláčiky nehanbíme a nemáme problém odkryť zloženie. Preto preferujeme podniky s jasnou filozofiou, ktorým záleží na hosťoch a chcú im ponúkať kvalitnú kávu, čaj, limonádu či snack.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ako vybrať kvalitné suroviny na domáci cheesecake?
Každá použitá surovina sa podpíše pod celkový výsledok kvality. Závisí od toho, aký použijeme krémový syr, tvaroh či mascarpone, či vyberieme vajíčka z voľného chovu alebo tie najlacnejšie z klietkového. Ďalej kvalitu ovplyvní to, či zvolíme Bourbon vanilku alebo jej syntetickú náhradu, pozorne by sme mali vyberať aj sušienky, keďže tie najlacnejšie môžu tiež ubrať z kvality.
Čo nesmie chýbať vo vašom cheesecaku?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)