fbpx

ROZHOVOR: Ako na krémový cheesecake? S týmto syrom ho docielite, o kvalite rozhodujú aj sušienky či vanilka, radí Mária z Purista

Pod rodinnou značkou Purista sa skrývajú vegánske koláčiky a cheesecaky so surovinami z Madagaskaru, Maurícia aj slovenských fariem. Zdroj: Archív MK
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Čo obsahuje pravý New York Cheesecake?
  • Ako v Purista pripravujú cheesecaky?
  • Aké chuťové kombinácie sú u nich najobľúbenejšie?
  • Aký cheesecake je najľahší na prípravu?
  • Oplatí sa kúpiť cheesecake v supermarkete?

Zakladajú si na čistote surovín, jednoduchosti postupov a zodpovednom prístupe k ľudskému zdraviu. Za slovenskou značkou Purista nájdeme Máriu a Karola, dvoch mladých ľudí, ktorých podnikateľský príbeh začal v ich vlastnej kaviarni. Nedarilo sa im zohnať koláčiky v takej kvalite, akú chceli ponúkať, preto výrobu vzali do vlastných rúk a dnes sa špecializujú na krémové cheesecaky a vegánske koláče. Ich cheesecake spoznáte aj podľa nezameniteľného syra Philadelphia, vanilky z Madagaskaru či trstinového cukru z Maurícia.

Prečo ste si za gro svojho podnikania vybrali práve cheesecaky? Čím ste sa inšpirovali?

Úplne prvé cheesecaky sme začali pripravovať ešte pred 13 rokmi pre našu kaviareň San Domenico Caffe v Košiciach. V okolí nebola žiadna cukrárska výroba, ktorá by spĺňala naše predstavy o kvalite koláčikov, na ktorej nám už v tom čase veľmi záležalo. Nakoniec sme sa preto rozhodli, že si budeme piecť sami. Keďže sme mali možnosť ochutnať cheesecake so syrom Philadelphia v The Cheesecake Factory v USA, tak sme presne vedeli, aký je tam citeľný rozdiel v tom, keď v našich končinách použijeme tvaroh alebo syr mascarpone.

„Keď syr, tak syr, nie tvaroh,“ vravíte o New York cheesecaku. Ako má teda vyzerať?

Vo všeobecnosti sú naše cheesecaky iné, pretože používame už spomínaný syr Philadelphia, ktorý ich robí krémovejšími. Súčasťou našich cheesecakov sú aj vajíčka z neďalekej farmy, slovenská smotana, namiesto vanilínového cukru používame pravú Bourbon vanilku a sladíme prírodným trstinovým cukrom kvality Demerara. Všetky naše cheesecaky sú navyše úplne bez lepku, keďže do nich pridávame bezlepkové sušienky od českého výrobcu.

Prečo sú cheesecaky u nás také populárne?

Podobne ako všetky ostatné gastronomické trendy, tak aj cheesecaky si k nám našli cestu cez inšpirácie zo zahraničia. Keď je niečo trendy na západe, tak je len otázkou času, kedy sa to dostane aj na Slovensko. Ľudia cestujú, pracujú v zahraničí, inšpirujú sa a potom tí, čo sa vrátia späť, začínajú podnikať a otvárať si vlastné podniky. Ako príklad by som uviedla pistácie, ktoré sú toto leto veľkým hitom. Všade vidíme pistáciové croissanty, makrónky či kávu s pistáciovým krémom.

Cheesecaky dnes nájdeme na každom rohu. Podľa čoho si vieme už vo výklade overiť čerstvosť a kvalitu?

Už na prvý pohľad dokážeme zistiť, či je cheesecake čerstvý alebo už obschnutý. Pri označeniach niekedy býva aj uvedené, či ide o mrazený výrobok, ale o kvalite koláčika nám najviac povie samotné zloženie, o ktorom sa môžete informovať u pracovníka podniku a väčšiu istotu nám môže dodať aj fakt, že v prípade intolerancie musí byť zákazník dostatočne informovaný. Na mnohých koláčikoch nájdeme iba číselné vyjadrenia obsiahnutých alergénov. Naše cheesecaky spoznáte aj podľa toho, že prevádzkam dávame štítky s kompletným zložením, čím dávame jasne najavo, že sa za naše koláčiky nehanbíme a nemáme problém odkryť zloženie. Preto preferujeme podniky s jasnou filozofiou, ktorým záleží na hosťoch a chcú im ponúkať kvalitnú kávu, čaj, limonádu či snack.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa PURISTA (@purista_ba)

Ako vybrať kvalitné suroviny na domáci cheesecake?

Každá použitá surovina sa podpíše pod celkový výsledok kvality. Závisí od toho, aký použijeme krémový syr, tvaroh či mascarpone, či vyberieme vajíčka z voľného chovu alebo tie najlacnejšie z klietkového. Ďalej kvalitu ovplyvní to, či zvolíme Bourbon vanilku alebo jej syntetickú náhradu, pozorne by sme mali vyberať aj sušienky, keďže tie najlacnejšie môžu tiež ubrať z kvality.

Čo nesmie chýbať vo vašom cheesecaku?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie