Najnovšia štúdia využila genetické údaje z dvoch veľkých databáz: 23andMe v USA s 130 153 účastníkmi a UK Biobank v Spojenom kráľovstve s 334 659 účastníkmi. Okrem genetických informácií obsahovali tieto databázy aj informácie o konzumácii kávy, vrátane rozlíšenia medzi kávou s kofeínom a bez kofeínu.
Výsledky a interpretácie
V oboch databázach našli vedci dôkazy o genetickej dispozícii ku konzumácii kávy. Identifikovali gény, ktoré ovplyvňujú spotrebu kávy, vrátane tých, ktoré ovplyvňujú rýchlosť metabolizmu kofeínu. Zaznamenali tiež pozitívne súvislosti medzi spotrebou kávy a zdravotnými výsledkami, vrátane užívania látok a obezity.
Michael Foti, Ph.D. vysvetlil, že určité gény našli konzistentne medzi dostatočným počtom účastníkov, aby sa dalo povedať, že existuje spojenie medzi konzumáciou kávy a obezitou. Hayley H. A. Thorpe, Ph.D. dodala, že genetické rozdiely ovplyvňujúce príjem kávy môžu tiež ovplyvňovať obezitu.
Celofenómová asociačná štúdia
Vedci tiež uskutočnili celofenómovú asociačnú štúdiu (PheWAS), kde použili genetické údaje na predpovedanie genetickej tendencie konzumovať kávu a následne skúmali zdravotné výsledky v inej populácii. Zistili, že ľudia s genetickými variantmi spojenými s príjmom kávy mali väčšiu pravdepodobnosť diagnózy obezity.
Vplyv kávy na duševné zdravie
Výsledky týkajúce sa duševného zdravia boli menej jednoznačné. Genetika úzkosti, bipolárnej poruchy a depresie mala rôzne korelácie s genetikou príjmu kávy v databázach 23andMe a UK Biobank. Rozdiely môžu byť spôsobené tým, ako sa dotazníky pýtali na príjem kávy.
Závery a perspektívy
Thorpe zdôrazňuje, že zdravotné výsledky príjmu kávy sa môžu líšiť v rôznych populáciách a kontextoch. To, ako niekto pije kávu a zvyky súvisiace s jej konzumáciou, sú pravdepodobne kľúčové pre jej zdravotné výsledky.
Emily Leeming, Ph.D., registrovaná dietologička, uvádza, že pitie mierneho množstva kávy (1 – 2 šálkok denne) je pre väčšinu ľudí bezpečné a zdravé, no nadmerná konzumácia môže byť škodlivá.
Celkovo sa zdravotné prínosy a riziká kávy stále skúmajú. Rovnako ako pri mnohých zdravotných otázkach, výhody a nevýhody pravdepodobne závisia od jednotlivca a jeho kontextu. Vzhľadom na celosvetovú obľúbenosť kávy bude určite nasledovať ďalší výskum.