Celozrnné obilniny
Celozrnné obilniny znižujú „zlý“ LDL cholesterol, triglyceridy a krvný tlak. Taktiež môžu znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu, metabolického syndrómu a niektorých druhov rakoviny.
Fermentované potraviny
Kimči, kombucha, tempeh, miso či kyslá kapusta a iné fermentované potraviny sú dobrým zdrojom prospešných baktérií, ktoré vám pomáhajú udržiavať zdravé črevá.
Sú zároveň formou baktérií, ktoré môžu zvýšiť imunitnú odpoveď, znížiť zápal a zvýšiť rozmanitosť mikróbov v črevách, čo môže pomôcť podporiť dlhý život.
Odporúča začať s jednou porciou fermentovaných potravín denne a postupne pridávať do jedálnička ďalšie.
Bobuľové ovocie
Bobuľoviny majú zvyčajne nízku glykemickú záťaž, čo znamená, že nevedú k vysokým výkyvom cukru v krvi, čo by mohlo pomôcť predchádzať cukrovke. Toto ovocie má tiež vysoký obsah antioxidantov. Tie pomáhajú pri obnove buniek vrátane buniek srdca. Vďaka týmto vlastnostiam sú bobule výbornou voľbou na dezert, keď máte chuť na niečo sladké.
Oriešky a semiačka
Stromové orechy a semená sú plné bielkovín a vlákniny. Podľa nedávnej štúdie sú mandle, para orechy, slnečnicové semienka, tekvicové semienka, kešu oriešky a vlašské orechy skvelou voľbou, ktorá môže pomôcť znížiť viscerálny tuk a zlepšiť citlivosť na inzulín.
Jogurt
Pre dlhší život sa odporúča konzumovať obyčajné jogurty bez pridaných cukrov. Sú bohaté na bielkoviny, vápnik i horčík. Obsahujú tiež neurotransmiter, ktorý uvoľňuje telo, znižuje stres a zlepšuje spánok. Ideálny je grécky jogurt, ktorý obsahuje viac týchto GABA látok.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)