Najznámejším vývozným artiklom našich západných susedov je bezpochyby pivo. Česi patria k jednému z najväčších konzumentov tohto zlatistého moku na svete, no nie všetky české nápoje sa tešia popularite. Portál tasteatlas.com zverejnil rebríček 7 najhorších českých nápojov a medzi nimi sa ocitli aj niektoré obľúbené nápoje Slovákov.
7. Cabernet Moravia
Cabernet Moravia je hybridná odroda viniča z Českej republiky, ktorá vznikla krížením odrôd Zweigelt (Zweigeltrebe) a Cabernet Franc. Hrozno vytvoril Lubomír Glos z Moravskej Novej Vsi a hoci bolo prvýkrát skrížené v 70. rokoch minulého storočia, oficiálne bolo zaregistrované až v roku 2001. Výsadby Cabernetu Moravia nie sú bohaté, ale hrozno má na južnej Morave veľký potenciál. Najlepšie vína vyrobené z Cabernetu Moravia sú zvyčajne tmavo granátovej farby s typickou arómou čiernych ríbezlí, čerešní, čučoriedok a korenistých odtieňov.
6. Českobudějovické pivo
Českobudějovické pivo je stredne horké pivo vyrábané v Českej republike. Voda použitá pri príprave musí pochádzať z podzemného jazera Českobudějovickej kotliny, chmeľ pochádza z oblasti Žatca a sladovnícky jačmeň sa pestuje na Morave. Dodáva sa ako svetlo-sladové svetlé pivo a ako intenzívna tmavá verzia, ktorá má dominantné pražené arómy. Vďaka použitiu žateckého chmeľu má pivo jedinečnú a príjemnú chuť, vďaka čomu je v krajine veľmi obľúbeným alkoholickým nápojom. Pivo sa vyrába v piatich odrodách: svetlý ležiak, svetlý ležiak Kräusened, svetlé výčapné špeciálne pivo, nealkoholické pivo a tmavý ležiak.
5. Březnický ležák
Březnický ležák je plzenské pivo, ktoré sa vyrába v obci Březnice. Ide o pivo zlatistej farby s obsahom alkoholu od 4,69 do 5,53 %. Chuť je jemná a typicky horká, s čistou chmeľovou arómou a chrumkavou chuťou. Pivo je vyrobené zo sladu, granulovaného chmeľu odrody Žatecký poloraný červeňák, chmeľového extraktu, cukru a vody z miestnych prírodných studní. Jediným súčasným výrobcom tohto piva je spoločnosť Pivovar Herold Březnice, ktorá ho varí od roku 1999.
4. Muškát moravský
Muškát moravský je česká odroda viniča, ktorá vznikla krížením muškátu Ottonel a vzácneho hrozna Prachtraube. Hrozno je síce vhodné aj na výrobu sladkých a šumivých vín, ale väčšinou sa používa ako zmes hrozna a pri výrobe suchých odrodových vín. Suché vína z muškátu moravského sú zlatistej farby s typickými korenistými tónmi a kvetinovou, bylinkovou a citrusovou vôňou. Zvyčajne sú ľahké a aromatické, zatiaľ čo najlepšie vína majú vynikajúcu rovnováhu zvyškových cukrov a kyslosti.
3. Becherovka
Pôvodnú Becherovku vytvoril britský lekár Frobrig. Recept odovzdal Josefovi Becherovi, ktorý ho zdokonalil a v roku 1807 ho pôvodne uviedol na trh ako liečivý prostriedok pod názvom English Bitter. Napriek politickým a vojnovým otrasom v 20. storočí zostala Becherovka popredným českým výrobkom a dodnes sa vyrába podľa pôvodnej, tajnej receptúry.
Vyrába sa kombináciou 20 rôznych korenín a byliniek, ktoré sa macerujú v alkohole, aby sa vytvoril základ, ktorý sa potom zmieša s vodou a cukrom a nechá sa odležať v dubových sudoch. Becherovka sa tradične podáva čistá alebo s ľadom, ale môže dobre chutiť aj v kokteiloch, z ktorých najobľúbenejší je Beton – kombinácia Becherovky a tonikovej vody, ktorá bola vynájdená v roku 1967 pre medzinárodnú výstavu EXPO v Montreale.
2. Brněnské pivo
Brněnské pivo, známe aj ako Starobrněnské pivo, je pivo vyrábané v okrese Brno. Dodáva sa ako nealkoholické pivo, svetlé výčapné pivo, tmavé výčapné a ležiak. Tieto pivá sú vyrábané z odrôd chmeľu žateckého poloraného červeňáku a Magnum, pričom voda je získavaná z mestského vodovodu. Nealkoholický typ má jemnú chmeľovú arómu a môže mať až 0,6 % alkoholu.
1. Tuzemák
Tento tradičný český nápoj bol vynájdený v 19. storočí ako náhrada pôvodného karibského rumu. Zvyčajne sa destiluje zo zemiakov alebo cukrovej repy, aby sa vytvoril základ, ktorý je potom obohatený o rumovú esenciu. Nápoj bol pôvodne klasifikovaný ako rum a niesol názov tuzemský rum, ale keďže sa nedestiluje z cukrovej trstiny, európske predpisy zakazovali jeho pôvodný názov a klasifikáciu. Tuzemák sa stále vyrába rovnakým spôsobom a patrí medzi najznámejšie nápoje v celej krajine. Môžete si ho vychutnať čistý alebo v kokteiloch, ale používa sa aj pri príprave dezertov, najmä tradičného českého vianočného pečiva.