Ja osobne preferujem matcha čaj, z času na čas si dám matcha latté. Nepreferujem žiadne spôsoby prípravy, kde prichádza matcha do kontaktu s teplom, keďže sa týmto spôsobom ničia účinné látky. Matcha je veľmi citlivá na vysoké teploty a vplyvom pečenia sa v nej zničí väčšina účinných látok. Koláč má síce zaujímavú zelenú farbu a chuť, ale zo zdravotného potenciálu matche tam neostalo prakticky nič.
A čo zmrzlina s matcha čajom?
Problémom nie je samotné mrazenie, ale kvalita použitého čaju. Na výrobu pochutín sa používa kulinárska trieda matcha čaju, čo je najnižšia možná trieda. Jej zdravotný potenciál je úplne mizivý. Používa sa to len kvôli chuti a takpovediac na efekt. Pokiaľ chce človek pocítiť zdravotné účinky, mal by sa ideálne zamerať na ceremoniálnu kvalitu. Tá je však niekoľkonásobne drahšia ako kulinárska.
Na čo si dať ešte okrem teploty pozor pri skladovaní matcha čaju?
Na čerstvosť a kvalitu čaju vplývajú aj svetlo, vlhkosť a vzduch. Matchu vždy skladujeme na chladnom a tmavom mieste bez prístupu vzduchu. My napríklad všetky naše čaje balíme do špeciálnych doypack obalov, ktoré zabraňujú degradácii vplyvom tepla, svetla a vlhka a majú znovu uzatvárateľný zip, aby čaj matcha vydržal čo najdlhšie čerstvý.