ROZHOVOR: Martin podniká s japonským čajom. Prezradí ti, ako má vyzerať kvalitná matcha

Reklama
Martin Šottník vedie vlastný eshop s originálnym čajom matcha. Zdroj: Archív MŠ
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ako na prvý pohľad rozoznáte kvalitný matcha čaj?
  • Ako vyzerá tradičná japonská príprava?
  • Čo hovorí Martin na matcha čaj z Číny?
  • Prečo energia z matche vydrží dlhšie ako tá z kávy?
  • Dá sa matcha čajom predávkovať?

Keďže je matcha čaj čisto prírodný produkt, do ktorého sa nepridávajú žiadne prísady, kvalitný produkt možno rozoznať hneď na prvý pohľad. Medzi hlavné kvalitatívne kritériá patrí farba, vôňa a chuť čaju. Čaj musí pochádzať z Japonska, pokiaľ pochádza z Číny či inej krajiny, nejde o originálny čaj matcha. Čo sa týka farby, tá by mala byť sýtozelená. Čaj  by mal mať príjemnú vegetatívnu vôňu a chuť s jemnými náznakmi sladkosti. Ak má matcha čaj hnedú alebo žltú farbu, nepríjemne zapácha alebo má divnú či nepríjemnú chuť, určite nejde o kvalitný produkt.

Kvalitná matcha musí vyzerať aj chutiť. Zdroj: Archív Matcha Day

Z akej oblasti pochádza váš matcha čaj a na základe čoho ste si vyberali pestovateľov?

Všetky naše kvalitatívne varianty matcha čaju pochádzajú z prefektúry Kagoshima z ostrova Kjúšu. Pri pestovateľoch sme stavili na tých s dlhoročnou tradíciou, ktorí pestujú čaj bez chemických hnojív a majú BIO certifikáciu. Na začiatku podnikania však bolo pomerne náročné nájsť takýchto pestovateľov, a preto sme si nechávali z Japonska pravidelne posielať desiatky vzoriek čaju z rôznych provincií, kým sme našli to, čo sme hľadali.

V čom sa líši pestovanie, spracovanie či zber matcha čaju v porovnaní s tradičným zeleným čajom?

Matcha čaj sa stane matcha čajom len pokiaľ je pestovaný špeciálnym postupom, ktorý sa vykonáva  len v Japonsku. Zahŕňa zatieňovanie čajovej  plantáže na 20 50 dní pred samotným zberom, čím sa tvorí v čaji vyšší objem chlorofylu ako na nezatienenej plantáži. Následne sa ručne zbierajú len tie najkvalitnejšie mladé čajové lístky, ktoré sa melú na špeciálnych kamenných mlynoch. Lístky, z ktorých bude vyrobená matcha sa taktiež naparujú, aby sa v nich zastavil proces oxidácie. Tento proces sa považuje za jeden z najzložitejších v celom čajovom priemysle, čo z matche robí svetový unikát.

Matcha má aj blahodarné účinky a zdravotné benefity. O aké ide?

Matcha obsahuje široké spektrum zdraviu prospešných látok ako sú aminokyseliny, katechíny, polyfenoly,  L-theanín, EGCG, vitamíny a minerály. Tie najznámejšie účinky sú nabitie dlhotrvajúcou energiou, zmiernenie zápalov, posilnenie imunity, zrýchlenie metabolizmu a zníženie hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Keď príde na energiu, matcha dokáže údajne plnohodnotne nahradiť kávu. Prečo sa energia z kávy „vyparí“ skôr než z čaju matcha?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4 5
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie