Keďže je matcha čaj čisto prírodný produkt, do ktorého sa nepridávajú žiadne prísady, kvalitný produkt možno rozoznať hneď na prvý pohľad. Medzi hlavné kvalitatívne kritériá patrí farba, vôňa a chuť čaju. Čaj musí pochádzať z Japonska, pokiaľ pochádza z Číny či inej krajiny, nejde o originálny čaj matcha. Čo sa týka farby, tá by mala byť sýtozelená. Čaj by mal mať príjemnú vegetatívnu vôňu a chuť s jemnými náznakmi sladkosti. Ak má matcha čaj hnedú alebo žltú farbu, nepríjemne zapácha alebo má divnú či nepríjemnú chuť, určite nejde o kvalitný produkt.
Z akej oblasti pochádza váš matcha čaj a na základe čoho ste si vyberali pestovateľov?
Všetky naše kvalitatívne varianty matcha čaju pochádzajú z prefektúry Kagoshima z ostrova Kjúšu. Pri pestovateľoch sme stavili na tých s dlhoročnou tradíciou, ktorí pestujú čaj bez chemických hnojív a majú BIO certifikáciu. Na začiatku podnikania však bolo pomerne náročné nájsť takýchto pestovateľov, a preto sme si nechávali z Japonska pravidelne posielať desiatky vzoriek čaju z rôznych provincií, kým sme našli to, čo sme hľadali.
V čom sa líši pestovanie, spracovanie či zber matcha čaju v porovnaní s tradičným zeleným čajom?
Matcha čaj sa stane matcha čajom len pokiaľ je pestovaný špeciálnym postupom, ktorý sa vykonáva len v Japonsku. Zahŕňa zatieňovanie čajovej plantáže na 20 – 50 dní pred samotným zberom, čím sa tvorí v čaji vyšší objem chlorofylu ako na nezatienenej plantáži. Následne sa ručne zbierajú len tie najkvalitnejšie mladé čajové lístky, ktoré sa melú na špeciálnych kamenných mlynoch. Lístky, z ktorých bude vyrobená matcha sa taktiež naparujú, aby sa v nich zastavil proces oxidácie. Tento proces sa považuje za jeden z najzložitejších v celom čajovom priemysle, čo z matche robí svetový unikát.
Matcha má aj blahodarné účinky a zdravotné benefity. O aké ide?
Matcha obsahuje široké spektrum zdraviu prospešných látok ako sú aminokyseliny, katechíny, polyfenoly, L-theanín, EGCG, vitamíny a minerály. Tie najznámejšie účinky sú nabitie dlhotrvajúcou energiou, zmiernenie zápalov, posilnenie imunity, zrýchlenie metabolizmu a zníženie hladiny cholesterolu a cukru v krvi.
Keď príde na energiu, matcha dokáže údajne plnohodnotne nahradiť kávu. Prečo sa energia z kávy „vyparí“ skôr než z čaju matcha?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)