Azda všetci, s ktorými som sa o tejto myšlienke rozprával, ma od toho odhovárali. Boli to také tie klasické argumenty, že je to drahé, čaj si cez internet nikto nekúpi, Slováci za toto nebudú ochotní zaplatiť. Aj po spustení internetového obchodu sme prvé roky bojovali s predsudkami, že sme veľmi drahí, keďže trh bol presýtený lacnými napodobneninami. Zo začiatku sme museli ľuďom vysvetľovať rozdiely a učiť ich, ako spoznajú kvalitný produkt, akú má mať farbu či chuť. Stálo nás to veľa úsilia, ale nakoniec sa to vyplatilo.
Ako si Japonci pripravujú tradičný matcha čaj a prečo je to v ich krajine vyhlásený rituál?
Všetko to súvisí s tradíciami a japonskou kultúrou. Japonci sú veľkí detailisti a aj tradičná príprava matcha čaju má presne predpísaný postup a čajové náradie ako bambusová metlička (chasen), či bambusová naberačka (chashaku).
V skratke by sa dalo povedať, že do špeciálnej misky na matcha čaj (chawan) sa vložia bambusovou naberačkou cca 2 g matcha čaju. Ten sa následne zaleje predpísaným množstvom vody (s maximálnou teplotou 80 °C) a pomocou bambusovej metličky sa vymieša do hustej peny. Aj keď to môže znieť banálne, Japonci berú tento rituál veľmi vážne a kladú dôraz na každý najmenší detail. V Japonsku aj vo svete sa dokonca pravidelne konajú súťaže v ceremoniálnej príprave matcha čaju.
V čom spočíva základ kvalitného čaju matcha? Možno už na prvý pohľad zhodnotiť, že ide o kvalitný čaj?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)