Radšej sa im vyhnite. Tieto POTRAVINY sú rizikové pri vzniku závažnej choroby!

Ilustračná foto
Zdroj: Unsplash
Reklama

Rakovina predstavuje zložitý zdravotný problém s množstvom typov a potenciálnych príčin. Zatiaľ čo genetické predispozície a rodinná anamnéza zohrávajú určitú úlohu, výskumy naznačujú, že až 80-90% malígnych nádorov súvisí s vonkajšími faktormi – primárne s našim životným štýlom.

Medzi najvýznamnejšie faktory patrí jednoznačne strava. Rozsiahle vedecké štúdie odhalili priame spojenie medzi určitými potravinami a zvýšeným rizikom niektorých typov rakoviny. Magazín Healthline sa pozrel podrobnejšie, ktoré potraviny by sme mali obmedziť a prečo predstavujú potenciálne riziko.

Šesť potravín zvyšujúcich riziko rakoviny

1. Spracované mäsové výrobky

Akékoľvek mäso konzervované údením, solením, sušením alebo inými metódami môže obsahovať problematické látky. Medzi takéto výrobky patria párky a hot dogy, salámy, klobásy, šunka, nakladané a sušené hovädzie mäso. Problém spočíva v metódach spracovania. Napríklad, údenie mäsa produkuje karcinogénne polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH), zatiaľ čo pridávanie dusičnanov vytvára potenciálne škodlivé N-nitrozolátky. Vedecké dôkazy spájajú spracované mäso predovšetkým s rakovinou hrubého čreva, žalúdka a prsníka. Niekoľko rozsiahlych  štúdií z posledných rokov potvrdilo tieto súvislosti, čo by malo byť dostatočným dôvodom na obmedzenie konzumácie týchto výrobkov.

2. Vyprážané jedlá a výrobky

Pri vyprážaní škrobových potravín pri vysokých teplotách vzniká akrylamid – zlúčenina, ktorú Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny klasifikuje ako „pravdepodobne karcinogénnu pre ľudí“. Vysoký obsah akrylamidu nájdeme najmä vo vyprážaných zemiakových hranolkách a zemiakových lupienkoch. Podľa novších výskumov akrylamid poškodzuje DNA a môže vyvolávať bunkovú smrť.

Navyše, pravidelná konzumácia vyprážaných jedál zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu a obezity, ktoré ďalej prispievajú k oxidačnému stresu a zápalu v tele. Tento reťazec nežiaducich procesov vytvára prostredie, v ktorom sa rakovinové bunky môžu ľahšie rozvíjať a množiť. Obmedzenie konzumácie vyprážaných jedál preto predstavuje dôležitý krok v prevencii nielen rakoviny, ale aj iných závažných ochorení spojených s moderným životným štýlom.

Zdroj: Freepik

3. Prepečené pokrmy

Varenie potravín, najmä mäsa, pri vysokých teplotách alebo nad otvoreným ohňom produkuje karcinogénne látky. Týka sa to metód ako grilovanie, barbecue či intenzívne vyprážanie na panvici. Pri týchto postupoch vznikajú heterocyklické amíny (HCA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH), ktoré môžu meniť DNA buniek. Keď mäso pripravujeme pri vysokých teplotách, aminokyseliny, cukry a kreatín alebo kreatinín reagujú pri teplotách nad 150 °C a vytvárajú tieto potenciálne nebezpečné zlúčeniny.

Čím dlhšie a intenzívnejšie je mäso vystavené vysokým teplotám, tým viac týchto látok vzniká. Dokonca aj prepečené škrobové potraviny, ako sú zemiaky, môžu obsahovať zvýšené množstvo akrylamidu. Na zníženie rizika je vhodné uprednostniť šetrnejšie metódy prípravy jedál, ako sú pošírovanie, varenie pod tlakom, pečenie pri nižších teplotách či pomalé varenie.

4. Mliečne výrobky

Výskum naznačuje možné spojenie medzi mliečnymi výrobkami a rakovinou prostaty. Konzumácia produktov ako mlieko, syr a jogurt zvyšuje hladiny inzulínu podobného rastového faktora 1 (IGF-1), ktorý môže podporovať rast buniek rakoviny prostaty. IGF-1 je prirodzený rastový faktor, ktorý reguluje rast buniek v tele, no jeho zvýšené hladiny môžu stimulovať proliferáciu rakovinových buniek. Je však potrebné poznamenať, že dôkazy v tejto oblasti nie sú jednoznačné a môže záležať aj na konkrétnom type mliečnych výrobkov.

Niektoré štúdie naznačujú, že fermentované mliečne výrobky môžu mať iný vplyv ako nefermentované. V každom prípade, muži s rodinnou anamnézou rakoviny prostaty by mali zvážiť obmedzenie konzumácie mliečnych výrobkov a konzultovať túto otázku so svojím lekárom.

5. Cukor a rafinované sacharidy

Potraviny s vysokým obsahom cukru a rafinovaných sacharidov môžu nepriamo zvyšovať riziko vzniku rakoviny. Medzi takéto potraviny patria sladené nápoje, sladké pečivo, výrobky z bielej múky, biela ryža a sladké raňajkové cereálie. Ich konzumácia podporuje vznik cukrovky 2. typu a obezity – stavov spojených so zápalom a oxidačným stresom, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.

Vysoké hladiny glukózy v krvi sa tiež považujú za rizikový faktor rakoviny hrubého čreva. Keď pravidelne konzumujeme potraviny s vysokým glykemickým indexom, naše telo reaguje zvýšenou produkciou inzulínu, čo môže časom viesť k inzulínovej rezistencii. Chronicky zvýšené hladiny inzulínu a IGF-1 vytvárajú prostredie, ktoré môže podporovať rast a šírenie rakovinových buniek. Na zníženie tohto rizika je vhodné nahradiť rafinované sacharidy celozrnnými alternatívami, ako sú celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, hnedá ryža či ovos.

6. Alkoholické nápoje

Pri metabolizácii alkoholu v pečeni vzniká acetaldehyd – známa karcinogénna zlúčenina. Tento proces podporuje poškodzovanie DNA, zvyšuje oxidačný stres a narúša správne fungovanie imunitného systému. Oslabené imunitné funkcie znižujú schopnosť tela identifikovať a ničiť predrakovinové a rakovinové bunky. U žien alkohol dodatočne zvyšuje hladiny estrogénu, čo môže zvýšiť riziko estrogén-dependentnej rakoviny prsníka.

Výskumy ukazujú, že dokonca aj mierna konzumácia alkoholu môže zvýšiť riziko niektorých typov rakoviny. Neexistuje bezpečná hranica konzumácie alkoholu z hľadiska prevencie rakoviny, preto je najlepšie obmedziť jeho príjem na minimum alebo sa mu úplne vyhnúť.

Slovenská kuchyňa a jej vplyv na zdravie

Tradičné slovenské jedlá často predstavujú kulinárske dedičstvo, ktoré je hlboko zakorenené v našej kultúre, no z hľadiska prevencie rakoviny a celkového zdravia môžu predstavovať určité riziko. Vyprážaný syr s hranolkami, rezne, slanina a iné tradičné pokrmy sú typicky bohaté na nezdravé tuky a soľ, čo môže významne prispievať k zápalovým procesom v organizme. Odborníci upozorňujú, že tieto potraviny obsahujú vysoké množstvo nasýtených tukov, kalórií a soli, ktoré nielen podporujú zápal, ale môžu tiež zvyšovať riziko rakoviny a ďalších chronických ochorení, informuje Pravda.

Neznamená to však, že by sme sa mali úplne vzdať našich kulinárskych tradícií. Namiesto toho môžeme tradičné recepty upraviť tak, aby lepšie zodpovedali moderným poznatkom o zdravej výžive. Dopriať si obľúbené jedlá v menších porciách je jedným zo spôsobov, ako si zachovať pôžitok z tradičných pokrmov a zároveň znížiť riziko pre zdravie. Menšia porcia rezňa s väčšou prílohou zo zeleniny predstavuje rozumný kompromis medzi tradíciou a zdravím.

Správna príprava je kľúčová

Významným krokom k zdravšej strave je aj úprava spôsobu prípravy jedál. Namiesto vyprážania, ktoré pridáva jedlu množstvo nezdravých tukov a podporuje tvorbu potenciálne karcinogénnych látok, je vhodnejšie zvoliť pečenie v rúre alebo grilovanie. Napríklad namiesto klasického vyprážaného rezňa môžeme mäso obaliť v celozrnnej strúhanke zmiešanej s bylinkami a upiecť v rúre, čím výrazne znížime množstvo nezdravých tukov a zachováme chuť podobnú tradičnému receptu.

Dôležitým prvkom modernizácie slovenských receptov je aj pridanie väčšieho množstva zeleniny s protizápalovými vlastnosťami. Paradajky, paprika, listová zelenina či brokolica môžu nielen oživiť tradičné jedlá novými chuťami, ale aj doplniť ich o cenné antioxidanty a fytochemikálie, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižujú riziko rakoviny. Napríklad tradičná kapustnica môže byť obohatená o extra porciu kapusty a koreňovej zeleniny, čím zvýšime jej nutričnú hodnotu bez straty charakteristickej chuti.

Pri úprave tradičných receptov je tiež vhodné uprednostniť chudšie druhy mäsa. Kuracie či morčacie mäso bez kože obsahuje menej nasýtených tukov ako bravčové či hovädzie, ktoré sú bežné v slovenskej kuchyni. Zároveň je dôležité obmedziť množstvo pridanej soli a nahradiť ju bylinkami a koreninami, ktoré dodajú jedlu chuť bez zvyšovania rizika zdravotných problémov. Mnohé bylinky, ako rozmarín, tymian či oregano, navyše obsahujú látky s protirakovinovými vlastnosťami.

Takýmito jednoduchými úpravami môžeme výrazne zlepšiť zdravotný profil tradičných slovenských jedál bez toho, aby sme sa vzdali ich charakteristickej chuti a kultúrneho významu. Je to spôsob, ako si uchovať kulinárske dedičstvo a zároveň chrániť svoje zdravie.

Bryndzové halušky. Zdroj: Facebook/Salaš Zbojská – Zbojnícky dvor

Potraviny znižujúce riziko rakoviny

Dobrou správou je, že existujú potraviny, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny. Ovocie a zelenina sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom a poškodením DNA. Tieto prírodné látky neutralizujú voľné radikály, ktoré by inak mohli poškodiť bunky a prispieť k vzniku rakoviny. Čím pestrejšia je paleta ovocia a zeleniny v našom jedálničku, tým širšie spektrum ochranných látok prijímame.

Orechy podľa nedávnych výskumov môžu znižovať zápal a riziko rakoviny. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny, vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré spoločne vytvárajú ochranný efekt. Pravidelná konzumácia rôznych druhov orechov, ako sú vlašské, mandľové, pistáciové či para orechy, môže byť súčasťou preventívnej stravy.

Strukoviny poskytujú telu vlákninu, ktorá môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Vláknina podporuje zdravú črevnú mikrobiotu a urýchľuje prechod potravy tráviacim traktom, čím znižuje expozíciu črevnej sliznice potenciálnym karcinogénom. Fazuľa, šošovica, cícer a hrach sú výbornými zdrojmi vlákniny a zároveň poskytujú telu kvalitné rastlinné bielkoviny.

Celozrnné výrobky ako quinoa, hnedá ryža a iné celozrnné produkty obsahujú vlákninu a antioxidanty spojené so zníženým rizikom rakoviny. Na rozdiel od rafinovaných sacharidov, celozrnné výrobky udržiavajú stabilnejšie hladiny glukózy v krvi a poskytujú telu širokú škálu živín, ktoré podporujú celkové zdravie.

Ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu znižovať zápal a riziko niektorých typov rakoviny, najmä rakoviny prsníka a hrubého čreva. Protizápalové vlastnosti omega-3 mastných kyselín pomáhajú vytvárať prostredie v tele, ktoré je menej priaznivé pre rozvoj rakoviny. Aj keď dôkazy o ich účinnosti v prevencii rakoviny sú zatiaľ limitované, pravidelná konzumácia rýb, najmä tých tučnejších druhov ako losos, makrela či sardinky, môže byť prospešná nielen pre prevenciu rakoviny, ale aj pre celkové zdravie.

 

Šošovica jedlá (Lens culinaris) patrí medzi výživovo najhodnotnejšie strukoviny a jej pestovanie je možné aj v našich podmienkach
Šošovica jedlá (Lens culinaris) patrí medzi výživovo najhodnotnejšie strukoviny a jej pestovanie je možné aj v našich podmienkach. Zdroj: Unsplash/ Shelley Pauls, Süheyl Burak

Odporúčania odborníkov

Pre zníženie rizika rakoviny spojeného so stravou je vhodné obmedziť konzumáciu spracovaných mäsových výrobkov, ktoré sú spojené s vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva, žalúdka a prsníka. Je dôležité minimalizovať vyprážané a prepečené jedlá, ktoré obsahujú karcinogénne zlúčeniny ako akrylamid, heterocyklické amíny a polycyklické aromatické uhľovodíky.

Namiesto rizikových spôsobov prípravy jedál je lepšie uprednostniť šetrnejšie metódy, ako sú pomalé varenie, varenie v pare či pečenie pri nižších teplotách. Tieto postupy zachovávajú nutričnú hodnotu potravín a zároveň minimalizujú tvorbu škodlivých zlúčenín.

Muži, najmä tí s rodinnou anamnézou rakoviny prostaty, by mali zvážiť obmedzenie mliečnych výrobkov, ktoré môžu zvyšovať hladiny IGF-1 a potenciálne podporovať rast buniek rakoviny prostaty. Rafinované sacharidy je vhodné nahradiť celozrnnými alternatívami, ktoré stabilizujú hladinu glukózy v krvi a znižujú riziko obezity a cukrovky 2. typu – stavov spojených so zvýšeným rizikom rakoviny.

Obmedzenie konzumácie alkoholu patrí medzi najdôležitejšie opatrenia, keďže jeho metabolizmus vedie k tvorbe acetaldehydu, ktorý poškodzuje DNA a narúša imunitné funkcie. Pravidelná konzumácia potravín s ochrannými vlastnosťami, ako sú ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, celozrnné výrobky a ryby, môže pomôcť vytvoriť v tele prostredie, ktoré je menej priaznivé pre vznik a rozvoj rakoviny.

Zdravá výživa predstavuje len jeden z faktorov komplexnej prevencie rakoviny. Nezabúdajme, že pravidelné cvičenie, udržiavanie zdravej hmotnosti a nachádzanie účinných spôsobov na zvládanie stresu sú rovnako dôležité súčasti prevencie tohto závažného ochorenia. Kombináciou týchto prístupov môžeme významne znížiť riziko rakoviny a podporiť celkové zdravie a pohodu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na[javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)
Najčítanejšie v kategórii Zdravie