Kaviár z hmyzu
Obľúbenú mexickú pochúťku pripravujú z dvoch druhov mravcov (liometopum occidentale a liometopum apiculatum). Escamole má tvarohovú a maslovú, mierne orieškovú chuť. Larvy mravcov sú tiež skvelým zdrojom bielkovín, navyše sú oveľa lacnejšie ako mäso. Mexičania larvy vyprážajú na panvici s maslom, koriandrom a čili dochrumkava.
Plnia nimi tacos, pridávajú ich do omeliet alebo ich taktiež podávajú ako prílohu s guacamole a tortilami. Podľa výskumu sú tieto špeciálne mravce v niektorých regiónoch ohrozené.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Pokazený žralok
Hákarl je de facto pokazené mäso zo žraloka, jedávajú ho na Islande a jeho príprava trvá viac ako dva mesiace. Hákarl je súčasťou obloženej misy zvanej Þorramatur, ktorá obsahuje výber tradičných islandských jedál.
Keďže surové mäso je jedovaté, vyžaduje si špeciálnu prípravu. Islanďania ho nechávajú fermentovať minimálne 6 týždňov, vďaka čomu sa mäso zbaví všetkého jedu. Neskôr mäso režú na pruhy a nechajú ďalších 4 až 5 týždňov sušiť.
Žraločie mäso potom zapácha ako chemikálie a jeho chuť má pripomínať odležaný syr a moč. Podľa toho, z ktorej časti ryby pochádza, rozlišujeme biely (skyrhákarl) a tmavý (glerhákarl) hákarl.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame