Puding z krvi, dusené potkany, syr so živými larvami. Toto sú najväčšie nechutnosti, aké kedy ľudia jedávali

Reklama
Na snímke netradičné jedlá. Zdroj: facebook/Patricia Marie St Andre/Pexels/Life Of Pix

Kaviár z hmyzu

Obľúbenú mexickú pochúťku pripravujú z dvoch druhov mravcov (liometopum occidentale a liometopum apiculatum). Escamole má tvarohovú a maslovú, mierne orieškovú chuť. Larvy mravcov sú tiež skvelým zdrojom bielkovín, navyše sú oveľa lacnejšie ako mäso. Mexičania larvy vyprážajú na panvici s maslom, koriandrom a čili dochrumkava.

Plnia nimi tacos, pridávajú ich do omeliet alebo ich taktiež podávajú ako prílohu s guacamole a tortilami. Podľa výskumu sú tieto špeciálne mravce v niektorých regiónoch ohrozené.

Pokazený žralok

Hákarl je de facto pokazené mäso zo žraloka, jedávajú ho na Islande a jeho príprava trvá viac ako dva mesiace. Hákarl je súčasťou obloženej misy zvanej Þorramatur, ktorá obsahuje výber tradičných islandských jedál.

Keďže surové mäso je jedovaté, vyžaduje si špeciálnu prípravu. Islanďania ho nechávajú fermentovať minimálne 6 týždňov, vďaka čomu sa mäso zbaví všetkého jedu. Neskôr mäso režú na pruhy a nechajú ďalších 4 až 5 týždňov sušiť.

Žraločie mäso potom zapácha ako chemikálie a jeho chuť má pripomínať odležaný syr a moč. Podľa toho, z ktorej časti ryby pochádza, rozlišujeme biely (skyrhákarl) a tmavý (glerhákarl) hákarl.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Pedro Novo (@winterluso)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie