Tento zázrak dokáže rozložiť alkohol v tráviacej sústave. Vedci požiadali o patentovanie vynálezu

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: drobotdean

Alkohol sa vstrebáva do krvného obehu hlavne cez sliznice v žalúdku a črevách. Aj malé dávky môžu ovplyvniť schopnosť človeka sústrediť sa a reagovať. Vedci sa preto rozhodli vytvoriť proteínový gél, ktorý dokáže rozkladať alkohol v tráviacom trakte. Píše o tom portál startitup.sk.

Už jedno pivo zvyšuje riziko dopravnej či inej nehody a pravidelné pitie alkoholu vážne poškodzuje zdravie. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že ročne zomierajú približne 3 milióny ľudí kvôli nadmernej konzumácii alkoholu.

Vedci z univerzity ETH Zürich vo Švajčiarsku sa preto rozhodli vytvoriť proteínový gél, ktorý dokáže rozkladať alkohol v tráviacom trakte. Gél má potenciál znížiť negatívne aj omamné účinky alkoholu v budúcnosti. Výsledky svojho výskumu zverejnili v tlačovej správe.

Prelomový objav

Vedci z ETH Zurich navrhli proteínový gél s cieľom rozložiť alkohol v tráviacom systéme. Tento gél má schopnosť veľmi rýchlo premeniť alkohol na neškodné látky ešte pred tým, ako sa dostane do krvného obehu.

Testy na laboratórnych myšiach potvrdili, že gél účinne zabraňuje vstrebávaniu alkoholu do krvi, čím minimalizuje jeho škodlivé účinky. Výskumníci veria, že tento objav môže mať v budúcnosti významný vplyv na prevenciu negatívnych dôsledkov nadmerného pitia alkoholu.

„Proteínový gél presunie rozklad alkoholu z pečene do tráviacej sústavy. To zabraňuje vzniku škodlivej látky acetaldehydu,“ uvádza jeden z autorov štúdie Raffaele Mezzenga.

Acetaldehyd je toxická látka, ktorá spôsobuje mnoho zdravotných problémov spojených s nadmernou konzumáciou alkoholu. V budúcnosti by ľudia mohli proteínový gél užiť ústne ešte pred pitím alkoholu. Tento gél by následne zabránil zvýšeniu hladiny alkoholu v krvi a poškodeniu tela acetaldehydom.

„Nepiť alkohol je najzdravšia možnosť. Náš proteínový gél by však mohol pomôcť ľuďom, ktorí sa nechcú úplne vzdať pitia alkoholu, no zároveň si ním nechcú ničiť telo. Zároveň platí, že títo ľudia by nemali byť alkoholici, teda nemali by aktívne vyhľadávať účinky alkoholu,“ vysvetľuje ďalej Mezzenga.

Ochrana pred alkoholom

Vedci použili na výrobu proteínového gélu bežné srvátkové proteíny. Varili ich niekoľko hodín, aby vznikli dlhé, tenké vlákna. Potom pridali soľ a vodu, čím vytvorili gél. Podľa autorov štúdie sa gél trávi veľmi pomaly, ale na rozloženie alkoholu potrebuje niekoľko katalyzátorov.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie