Príprava na Vianoce je v plnom prúde: Rybári z Boheľova pripravujú obľúbené kapry pre slovenské stoly

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Hoci Vianoce sú ešte o dva mesiace, prípravy na sviatky sú už v plnom prúde. Rybári v Boheľove, nachádzajúcom sa v okrese Dunajská Streda, začali s výlovom vianočných kaprov. Sezóna vyzerá sľubne a ceny by podľa rybárov nemali nikoho prekvapiť, informuje STVR.

Pätnásť mužov má v úmysle vyloviť z rybníka 25 ton rýb. V 10-stupňovej vode pracujú od šiestej ráno, až kým nedosiahnu svoj cieľ.

 

Nie, nie je to studené, už sme si na to zvykli. Keď to robíme každý rok, musíme si na to zvyknúť,“ hovorí jeden z rybárov. „Sme dobre oblečení, to je prvá vec, na ktorú sa musíme sústrediť, a ideme na to,“ dodáva ďalší. Vianočný stôl väčšiny Slovákov si bez tradičného kapra nepredstaviteľný. Rybolov má v našich končinách viac než 700-ročnú tradíciu.

Množstvo rýb závisí od objednávok, ktoré máme, ale približne v Boheľove distribuujeme na Vianoce 30 až 35 ton rýb,“ priblížil konateľ rybárstva Karáp, Boheľov, Miroslav Nečas.

 

Pred začiatkom výlovu rybník s rozlohou 45 hektárov čiastočne vypustili. Ryby potom vylovujú pomocou veľkých sietí. Deväťdesiat percent rýb v tomto rybníku tvoria práve kapry. Kapry sa triedia podľa hmotnosti.

Teraz triedime ryby. Sem dávame kaprov, karasov, šťuku a sumce, podľa druhu. Keď sú tieto škopky plné, vážia okolo 100 kilogramov a putujú na auto,“ ukazuje rybár Norbert.

Niektoré ryby idú do sádok, takže časť z nich poputuje na Vianoce a časť sa použije na zarybnenie. Počas týchto dvoch mesiacov sa ryby v čistej vode zbavia bahna a rôznych pachutí,“ dodáva konateľ rybárstva Karáp, Boheľov, Peter Kalmár.

 

Kapry sa nielenže triedia, ale aj kategorizujú podľa hmotnosti. Tieto ryby budú určené výhradne na slovenské stoly. Tohtoročná sezóna sa podľa rybárov zatiaľ vyvíja podobne ako minuloročná. „Na Slovensku sa výlovy začali len nedávno, takže uvidíme, ale myslím, že to bude priemerný rok,“ vyhlásil Kalmár.

Ceny na tento rok ešte neboli stanovené, ale myslím si, že určite nepresiahnu ceny z minulého roka,“ dodal Nečas.

 

Na Slovensku konzumujeme ročne priemerne menej ako šesť kilogramov rýb na osobu, pričom odporúčaná dávka je až 17 kilogramov. Práve vianočný čas je obdobím, keď si väčšina z nás rybu zakúpi.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie